En croûte je francuski naziv za način pečenja u tijestu, bilo lisnatom ili onome za pite. Jedan od najpopularnijih specijaliteta koji se priprema tom tehnikom je saumon croûte, odnosno losos pečen u lisnatom tijestu, kao i klasik: biftek Wellington, koji podrazumijeva biftek s guščjom jetrom i pastom od gljiva.
I dok za Wellington treba nešto više strpljenja i truda, losos je pak jednostavan za pripremu, ali izgled mu je jednako sofisticiran.
Sastojci za losos u lisnatom tijestu:
- 1 žlica maslaca
- 1 ljutika
- 2 češnja češnjaka
- 220 g svježeg mladog špinata
- 115 g krem sira
- 2 žlice parmezana
- 2 žličice svježe iscijeđenog soka od limuna
- 1 file lososa (oko 900 g), debljine oko 2,5 cm
- 1 list lisnatog tijesta
- 1 veliko jaje
- 1 žličica vode
- sol, papar
Priprema lososa u lisnatom tijestu:
- Ako koristite zamrznuto lisnato tijesto, odmrznite ga. Ljutiku i češnjak sitno nasjeckajte. Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva Celzija.
- Zagrijte maslac u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte ljutiku s velikim prstohvatom soli i papra. Pržite 2 do 3 minute dok malo ne omekša pa dodajte češnjak i pržite kratko, dok ne zamiriši.
- Dodajte špinat pa ga miješajte dok ne uvene. Kad uvene, umiješajte krem sir i miješajte dok se ne otopi. Kad se otopi dodajte parmezan i limunov sok.
- Stavite list lisnatog tijesta na lim za pečenje. U sredinu položite špinat tako da bude otprilike jednake veličine (ili malo manje) od filea lososa. Losos začinite solju i paprom i položite ga na špinat.
- Zamotajte lisnato tijesto, savijajući sa svih strana dok losos ne bude pokriven. Lagano ga preokrenite. Umutite jaje s vodom i premažite tijesto po cijeloj površini. Zarežite tijesto nekoliko puta nožem na vrhu.
- Pecite 25 do 30 minuta, dok ne postane zlatno i hrskavo. Izvadite i ostavite da se ohladi 5 do 10 minuta. Narežite i poslužite.
Kajgana, omlet i "na oko": Tri recepta inspirirana jajima za ljude koji ne jedu jaja +0