En croûte je francuski naziv za način pečenja u tijestu, bilo lisnatom ili onome za pite. Jedan od najpopularnijih specijaliteta koji se priprema tom tehnikom je saumon croûte, odnosno losos pečen u lisnatom tijestu, kao i klasik: biftek Wellington, koji podrazumijeva biftek s guščjom jetrom i pastom od gljiva.
I dok za Wellington treba nešto više strpljenja i truda, losos je pak jednostavan za pripremu, ali izgled mu je jednako sofisticiran.
Sastojci za losos u lisnatom tijestu:
- 1 žlica maslaca
 - 1 ljutika
 - 2 češnja češnjaka
 - 220 g svježeg mladog špinata
 - 115 g krem sira
 - 2 žlice parmezana
 - 2 žličice svježe iscijeđenog soka od limuna
 - 1 file lososa (oko 900 g), debljine oko 2,5 cm
 - 1 list lisnatog tijesta
 - 1 veliko jaje
 - 1 žličica vode
 - sol, papar
 
Priprema lososa u lisnatom tijestu:
- Ako koristite zamrznuto lisnato tijesto, odmrznite ga. Ljutiku i češnjak sitno nasjeckajte. Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva Celzija.
 - Zagrijte maslac u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte ljutiku s velikim prstohvatom soli i papra. Pržite 2 do 3 minute dok malo ne omekša pa dodajte češnjak i pržite kratko, dok ne zamiriši.
 - Dodajte špinat pa ga miješajte dok ne uvene. Kad uvene, umiješajte krem sir i miješajte dok se ne otopi. Kad se otopi dodajte parmezan i limunov sok.
 - Stavite list lisnatog tijesta na lim za pečenje. U sredinu položite špinat tako da bude otprilike jednake veličine (ili malo manje) od filea lososa. Losos začinite solju i paprom i položite ga na špinat.
 - Zamotajte lisnato tijesto, savijajući sa svih strana dok losos ne bude pokriven. Lagano ga preokrenite. Umutite jaje s vodom i premažite tijesto po cijeloj površini. Zarežite tijesto nekoliko puta nožem na vrhu.
 - Pecite 25 do 30 minuta, dok ne postane zlatno i hrskavo. Izvadite i ostavite da se ohladi 5 do 10 minuta. Narežite i poslužite.
 
 
    
        Kajgana, omlet i "na oko": Tri recepta inspirirana jajima za ljude koji ne jedu jaja
        
                                                                                    
                
                    
 
                    
 
                    
 
                    
 
                    

              
              
              
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            