En croûte je francuski naziv za način pečenja u tijestu, bilo lisnatom ili onome za pite. Jedan od najpopularnijih specijaliteta koji se priprema tom tehnikom je saumon croûte, odnosno losos pečen u lisnatom tijestu, kao i klasik: biftek Wellington, koji podrazumijeva biftek s guščjom jetrom i pastom od gljiva.

I dok za Wellington treba nešto više strpljenja i truda, losos je pak jednostavan za pripremu, ali izgled mu je jednako sofisticiran.

Sastojci za losos u lisnatom tijestu: 

  • 1 žlica maslaca
  • 1 ljutika
  • 2 češnja češnjaka
  • 220 g svježeg mladog špinata
  • 115 g krem sira
  • 2 žlice parmezana
  • 2 žličice svježe iscijeđenog soka od limuna
  • 1 file lososa (oko 900 g), debljine oko 2,5 cm
  • 1 list lisnatog tijesta
  • 1 veliko jaje
  • 1 žličica vode
  • sol, papar

Priprema lososa u lisnatom tijestu: 

  1. Ako koristite zamrznuto lisnato tijesto, odmrznite ga. Ljutiku i češnjak sitno nasjeckajte. Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva Celzija.
  2. Zagrijte maslac u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte ljutiku s velikim prstohvatom soli i papra. Pržite 2 do 3 minute dok malo ne omekša pa dodajte češnjak i pržite kratko, dok ne zamiriši.
  3. Dodajte špinat pa ga miješajte dok ne uvene. Kad uvene, umiješajte krem sir  i miješajte dok se ne otopi. Kad se otopi dodajte parmezan i limunov sok.
  4. Stavite list lisnatog tijesta na lim za pečenje. U sredinu položite špinat tako da bude otprilike jednake veličine (ili malo manje) od filea lososa. Losos začinite solju i paprom i položite ga na špinat.
  5. Zamotajte lisnato tijesto, savijajući sa svih strana dok losos ne bude pokriven. Lagano ga preokrenite. Umutite jaje s vodom i premažite tijesto po cijeloj površini. Zarežite tijesto nekoliko puta nožem na vrhu.
  6. Pecite 25 do 30 minuta, dok ne postane zlatno i hrskavo. Izvadite i ostavite da se ohladi 5 do 10 minuta. Narežite i poslužite.

Kajgana, omlet i "na oko": Tri recepta inspirirana jajima za ljude koji ne jedu jaja Vegansko jaje na oko Veganski omlet od brašna slanutka +0 Tofu na kajganu

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju