Ledeni cheesecake ljetna je poslastica, idealna ako želite uživati u osvježavajućem desertu ili ga pripremiti unaprijed. U zamrzivaču može stajati i do tri mjeseca.
Nadjev slobodno prilagodite ukusu; to može biti šumsko voće, kompot od višanja, umak od karamele – mogućnosti su (bez)brojne. Želite li izbjeći gluten, potražite kekse koje ga ne sadrže i upotrijebite ih.
Sastojci za ledeni cheesecake:
Podloga:
- 200 g keksa
- 2 žlice smeđeg šećera
- 60 g maslaca
Krema:
- 240 ml punomasnog vrhnja za šlag
- 450 g kremastog sira
- 120 ml punomasnog kiselog vrhnja
- 120 g šećera u prahu
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1 žlica limunova soka
- ½ žličice soli
Priprema ledenog cheesecakea:
- Izmiksajte kekse u mrvice ili ih stavite u plastičnu vrećicu pa istucite batom ili prođite nekoliko puta valjkom. Dodajte šećer i otopljeni maslac pa promiješajte da se sjedini. Čvrsto utisnite mrvice u kalup od 22 cm. Stavite u hladnjak na 15 minuta da se ohladi. Izmiksajte vrhnje u šlag pa stavite na stranu. Krem sir izmiješajte sa šećerom u prahu, soli, ekstraktom vanilije i limunovim sokom.
- Lopaticom dodajte šlag u smjesu sa sirom. Ako želite, u ovom trenutku možete dodati i druge sastojke, poput voćnih pirea ili umaka. Smjesu prelijte preko ohlađene kore. Nekoliko puta udarite kalupom o radnu plohu da se smjesa slegne i lopaticom je poravnajte.
- Kolač stavite u zamrzivač preko noći. Prije posluživanja ostavite cheesecake 5 minuta na sobnoj temperaturi pa nožem koji ste namočili u vruću vodu prijeđite oko kolača i prema želji ukrasite voćem, kompotom, sirupima…