Ledeni cheesecake ljetna je poslastica, idealna ako želite uživati u osvježavajućem desertu ili ga pripremiti unaprijed. U zamrzivaču može stajati i do tri mjeseca.

U trendu Indijanska banana u Donjoj Bistri na plantaži Ivana Šuloga - 5 Ljekovito blago U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura Sir se ne bi trebao čuvati u proziirnoj plastičnoj foliji - 1 Nemojte ovo raditi Najveća greška koju radimo kad kupimo sir u trgovini i donesemo ga kući Hrskava i sočna piletina Provjeren recept Probajte, bit će vam drago: Za uvijek sočnu piletinu treba vam samo jedan sastojak

Nadjev slobodno prilagodite ukusu; to može biti šumsko voće, kompot od višanja, umak od karamele – mogućnosti su (bez)brojne. Želite li izbjeći gluten, potražite kekse koje ga ne sadrže i upotrijebite ih.

Sastojci za ledeni cheesecake:

Podloga:

  • 200 g keksa
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 60 g maslaca

Krema:

  • 240 ml punomasnog vrhnja za šlag
  • 450 g kremastog sira
  • 120 ml punomasnog kiselog vrhnja
  • 120 g šećera u prahu
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1 žlica limunova soka
  • ½ žličice soli

Priprema ledenog cheesecakea

  1. Izmiksajte kekse u mrvice ili ih stavite u plastičnu vrećicu pa istucite batom ili prođite nekoliko puta valjkom. Dodajte šećer i otopljeni maslac pa promiješajte da se sjedini. Čvrsto utisnite mrvice u kalup od 22 cm. Stavite u hladnjak na 15 minuta da se ohladi. Izmiksajte vrhnje u šlag pa stavite na stranu. Krem sir izmiješajte sa šećerom u prahu, soli, ekstraktom vanilije i limunovim sokom.
  2. Lopaticom dodajte šlag u smjesu sa sirom. Ako želite, u ovom trenutku možete dodati i druge sastojke, poput voćnih pirea ili umaka. Smjesu prelijte preko ohlađene kore. Nekoliko puta udarite kalupom o radnu plohu da se smjesa slegne i lopaticom je poravnajte.
  3. Kolač stavite u zamrzivač preko noći. Prije posluživanja ostavite cheesecake 5 minuta na sobnoj temperaturi pa nožem koji ste namočili u vruću vodu prijeđite oko kolača i prema želji ukrasite voćem, kompotom, sirupima…