Jesen u Americi miriše na donute s jabukama, krafne s rupom u čiju se smjesu stavlja nefiltrirani sok od jabuka – cider. Mirisne, s puno okusa i teksturom poput kolača, američke krafne sa ciderom se ne peku u vrućem ulju, nego u pećnici.
Za pripremu se koriste kalupi za donute, ali ponekad ih zamijene i oni za muffine. I dok je izvan Amerike cider sinonim za pjenušavo alkoholno piće, cider koji se koristi za američke krafne ne sadrži alkohol, a niti mjehuriće. Mutni, nefltrirani sok od jabuka ponekad se i prokuhava kako bi se reducirao jer tako krafne imaju raskošniji okus - odlučite li se na tu varijantu možete smanjiti količinu šećera kako ne bi bile previše slatke.
Sastojci za cider donute:
- 225 g brašna
- 1 i ¼ žličica praška za pecivo
- ¾ žličice soli
- 2 žličice cimeta
- ½ žličice muškatnog oraščića
- 225 g maslaca
- 165 g svijetlo smeđeg šećera
- 150 g šećera
- 2 velika jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 120 ml jabučnog cidera (bezalkoholni, negazirani)
Piprema cider donuta:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzija. Lagano namastite 2 kalupa za po 6 donuta (ako nemate kalup za donute možete iskoristiti i kalup za muffine za 12 komada).
- U zdjelu srednje veličine prosijte brašno, prašak za pecivo, sol, 1 žličicu cimeta i muškatni oraščić te promiješajte da se sve sjedini. Stavite na stranu.
- U zdjeli za mikser (s lopaticom) miješajte 140 grama maslaca, smeđi šećer i 50 g šećera na srednjoj brzini dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu, 3 do 4 minute.
- Dodajte jaja (jedno po jedno) i miješajte dok se dobro ne sjedine nakon svakog dodavanja, stružući zdjelu prema potrebi. Umiješajte i ekstrakt vanilije.
- Dodajte mješavinu s brašnom i miješajte na maloj brzini dok se ne sjedini sa smjesom. Dok mikser radi, dodajte jabukovaču u laganom, ravnomjernom mlazu miješajući da se sjedini.
- Pripremljene kalupe za donute napunite smjesom do otprilike dvije trećine. Pecite dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, 12 do 15 minuta. Okrenite kalupe na pola pečenja. Ako radite muffine, ravnomjerno podijelite tijesto između pripremljenih kalupa i pecite 15 do 20 minuta, okrećući ih na polovici pečenja.
- Pomiješajte preostalih 100 grama g šećera i 1 žličicu cimeta. U posebnoj zdjelici otopite preostalih 6 žlica maslaca u mikrovalnoj. Pustite krafne da hlade 5 minuta nakon pečenja, zatim ih izvadite iz kalupa, premažite otopljenim maslacem i uvaljajte ih u cimet sa šećerom dok su još tople. Poslužite odmah ili ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
10 najboljih talijanskih umaka za tjesteninu: Savršeni recepti kada vam se jede nešto brzo i prefino +4