Jesen u Americi miriše na donute s jabukama, krafne s rupom u čiju se smjesu stavlja nefiltrirani sok od jabuka – cider. Mirisne, s puno okusa i teksturom poput kolača, američke krafne sa ciderom se ne peku u vrućem ulju, nego u pećnici.

Za pripremu se koriste kalupi za donute, ali ponekad ih zamijene i oni za muffine. I dok je izvan Amerike cider sinonim za pjenušavo alkoholno piće, cider koji se koristi za američke krafne ne sadrži alkohol, a niti mjehuriće. Mutni, nefltrirani sok od jabuka ponekad se i prokuhava kako bi se reducirao jer tako krafne imaju raskošniji okus - odlučite li se na tu varijantu možete smanjiti količinu šećera kako ne bi bile previše slatke. 

Sastojci za cider donute:

  • 225 g brašna
  • 1 i ¼ žličica praška za pecivo
  • ¾ žličice soli
  • 2 žličice cimeta
  • ½ žličice muškatnog oraščića
  • 225 g maslaca
  • 165 g svijetlo smeđeg šećera
  • 150 g šećera
  • 2 velika jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 120 ml jabučnog cidera (bezalkoholni, negazirani)

Piprema cider donuta: 

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzija. Lagano namastite 2 kalupa za po 6 donuta (ako nemate kalup za donute možete iskoristiti i kalup za muffine za 12 komada).
  2. U zdjelu srednje veličine prosijte brašno, prašak za pecivo, sol, 1 žličicu cimeta i muškatni oraščić te promiješajte da se sve sjedini. Stavite na stranu.
  3. U zdjeli za mikser (s lopaticom) miješajte 140 grama maslaca, smeđi šećer i 50 g šećera na srednjoj brzini dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu, 3 do 4 minute.
  4. Dodajte jaja (jedno po jedno) i miješajte dok se dobro ne sjedine nakon svakog dodavanja, stružući zdjelu prema potrebi. Umiješajte i ekstrakt vanilije.
  5. Dodajte mješavinu s brašnom i miješajte na maloj brzini dok se ne sjedini sa smjesom. Dok mikser radi, dodajte jabukovaču u laganom, ravnomjernom mlazu miješajući da se sjedini.
  6. Pripremljene kalupe za donute napunite smjesom do otprilike dvije trećine. Pecite dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, 12 do 15 minuta. Okrenite kalupe na pola pečenja. Ako radite muffine, ravnomjerno podijelite tijesto između pripremljenih kalupa i pecite 15 do 20 minuta, okrećući ih na polovici pečenja.
  7. Pomiješajte preostalih 100 grama g šećera i 1 žličicu cimeta. U posebnoj zdjelici otopite preostalih 6 žlica maslaca u mikrovalnoj. Pustite krafne da hlade 5 minuta nakon pečenja, zatim ih izvadite iz kalupa, premažite otopljenim maslacem i uvaljajte ih u cimet sa šećerom dok su još tople. Poslužite odmah ili ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.

10 najboljih talijanskih umaka za tjesteninu: Savršeni recepti kada vam se jede nešto brzo i prefino Bolognese Marinara - 4 Pasta alla Norma +4 Tjestenina alla carbonara

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju