Polaganim kuhanjem u ulju češnjak postaje nježan, mirisan i savršeni dodatak umacima, pireu od krumpira, kremastim juhama ili jelima s ribom. Takva tehnika kuhanja u masnoći na laganoj vatri se zove konfitiranje, a kuhari je koriste još od davnina, kako bi se namirnice mogle što dulje sačuvati.
Metoda je bila osobito korisna u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer bi se namirnice čuvale u masnoći u kojoj su se kuhale. Osim češnjeva češnjaka koje možete iskoristite u raznolikim jelima, i ulje u kojem stoje je fini dodatak salatama. Konfitirani češnjak potrošite u roku dva tjedna. Ako ga zamrznete produljit ćete mu rok na dva mjeseca.
Sastojci za konfitirani češnjak:
- 3 glavice češnjaka
- 2-3 grančica ružmarina
- 1,5 šalice maslinova ulja
- Priprema konfitiranog češnjaka
Priprema konftiranog češnjaka
- Razdvojite češnjeve i ogulite ih. To možete brzinski učiniti tako da ih zgnječite dlanom ili nožem pa stavite u plastičnu posudu koja se može poklopiti i čvrsto protresete.
- Stavite češnjak i grančice ružmarina u manju posudu za pečenje s visokim stranicama pa prelijte uljem tako da ih posve prekrijete.
- Pecite češnjak na 90 ºC s upaljenim ventilatorom dva sata. Češnjak treba biti zlatne boje, ali ne smije previše posmeđiti. Ostavite da se ohladi i spremite u staklenku i vadite prema potrebi.
Nemojte propustiti jesti u jednom od pet najstarijih restorana na svijetu +0