Tražite li recept za jednostavan, sočan kolač od pistacija ne treba vam puno sastojaka – samo brašno od pistacija, šećer i jaja. Možete koristiti domaće ili kupovno pistacijino brašno. Važno je da je fino mljeveno kako bi bolje oponašalo teksturu običnog brašna.

Umjesto pistacija poslužit će i fino mljeveno bademovo brašno. Jaja daju elastičnu teksturu, a potrebno ih je dugo miksati dok ne postanu vrlo svijetla. Kolač neće biti jarkozelen, čak ni s vrhunskim pistacijama, a ako želite intenzivniju nijansu, možete dodati nekoliko kapi jestive zelene boje.

Po želji, prije posluživanja kolač posipajte šećerom u prahu. Za rezanje upotrijebite velik i oštar nož te budite nježni – površina kolača osjetljiva je i lako puca, poput beze-kora. Ako previše pritisnete, kolač će se spljoštiti i propasti u sredini. Čuvajte ga dan ili dva na sobnoj temperaturi, a ako mu odolite, dulje od toga u hladnjaku ili zamrzivaču.

Kolač od pistacija - sastojci:

  • 4 velika jaja direktno iz hladnjaka (oko 213 g bez ljuske)
  • 173 g šećera
  • 343 g fino mljevenog brašna od pistacija

Kolač od pistacija - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite kalup za tortu promjera 20 cm s odvojivim obručem, a zatim obložite dno i stranice papirom za pečenje. Papir je nužan jer se kolač lako lijepi, čak i za dobro namašćene neljepljive kalupe.
  2. U velikoj zdjeli miksajte jaja i šećer na najjačoj brzini oko 10 minuta, dok smjesa ne postane vrlo gusta, svijetla i voluminozna. Kada mikser ostavlja tragove u smjesi koji ne nestaju odmah, znači da je smjesa spremna. Nakon miksanja smjesa će se blago slegnuti – to je uobičajeno.
  3. Lopaticom nježno umiješajte trećinu pistacijinog brašna. Potom dodajte drugu trećinu, a zatim i preostali dio. Pokušajte što manje izbijati zrak iz smjese – treba ostati lagana i prozračna, a brašno ravnomjerno umiješano.
  4. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i poravnajte površinu. Pecite kolač 35–45 minuta. Površina treba biti svijetlo smeđa i blago čvrsta na dodir.
  5. Ostavite kolač da se hladi oko sat vremena prije nego ga izvadite iz kalupa. Najbolje ga je rezati i posluživati kada se potpuno ohladi – najbolje nakon nekoliko sati ili sutradan.

Možete ispeći biskvit bez brašna, ali… Stvari koje morate znati kad "eksperimentirate" s kolačima Torta Torte bez brašna su niže te imaju zbijeniju teksturu Torta od lješnjaka i čokolade +1 Brza krema od čokolade