Kolač od jogurta ili Gâteau au Yaourt francuska je izmišljotina iz poslijeratnih vremena kada su, nama uobičajeni, sastojci poput jaja i maslaca bili pravi luksuz i bilo ih je teško nabaviti, pa su domaćice morale biti vrlo kreativne kao bi obradovale svoje obitelji nečim nenužnim, ali ukusnim i slatkim. Jogurt je bio jeftina namirnica, česta u francuskim kućanstvima, a u ovom je periodu postao i glavni sastojak za kolače.

Tajna zbog koje je kolač od jogurta preživio i u vremenima kada su "prave" namirnice za kolače opet dostupe, sigurno leži u njegovom nježnom okusu uz koji sjajno idu brojni dodaci – voće, orašasti plodovi ili, kao u ovom receptu – čokolada i, naravno, jednostavnoj i prilično brzoj pripremi.

Ništa bez čaše od jogurta

Za kolač od jogurta trebat ćete tek nekoliko svakodnevnih sastojaka, a vaga vam ne treba jer će vam čašica od jogurta poslužiti kao mjerna posuda. Sastojci se umute u tijesto koje se izlije i peče dok ne dobije lijepu boju, a do uživanja u ovom klasiku iz djetinjstva dijeli vas tek 30 do 35 minuta, računajući pečenje. Uživajte!

Sastojci za kolač od jogurta "na čaše":

  • 1 čaša jogurta
  • 1/2 čaše ulja
  • 2 velika jaja
  • 1 čaša šećera
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije ili 2 čajne žličice vanilin-šećera
  • 2 čaše brašna
  • 2 ½ čajne žličice praška za pecivo
  • 1 prstohvat soli
  • ½ čaše komadića čokolade

Priprema kolača od jogurta "na čaše":

  1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Namastite okrugli kalup za tortu promjera 23 centimetra.
  2. Izlijte jogurt u zdjelu za miješanje. Posudicom za jogurt izmjerite ulje i dodajte u jogurt. Stavite sa strane.
  3. Isperite posudu za jogurt i osušite je.
  4. Dodajte jaja, šećer i ekstrakt vanilije u smjesu jogurta i ulja. Miješajte dok se ne sjedini. Dodajte brašno, prašak za pecivo i sol i ponovno miješajte dok se ne sjedini. Dobit ćete gusto tijesto. Ubacite komadiće čokolade i kratko promiješajte.
  5. Tijesto izlijte u pripremljeni kalup i zagladite gornjom stranom žlice ili silikonskom lopaticom.
  6. Pecite 25 do 30 minuta, dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.

Preporuka Un mondo di sapori: Kolač s narančama, palentom, maslinovim uljem i ružmarinom - spojem iz raja! Kolač od naranče, palente i maslinovog ulja Kolač od naranče, palente i maslinovog ulja Kolač od naranče, palente i maslinovog ulja +5 Kolač od naranče, palente i maslinovog ulja

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju