Uvijek rado poslušamo preporuku za bilo kakav recept koji je isprobala ili smislila Marijana Zlomislić koja stoji iza profila na društvenim mrežama Un mondo di sapori, pa nam zato u trećem tjednu projekta ''Preporuka blogera'' donosi recept za sočnu mediteransku tortu s palentom, narančom i maslinovim uljem.

U pripremi ove slastice s mirisom juga pomoglo joj je, od kuhanja do serviranja, talijansko posuđe i tanjuri Tognana, a zapečene kriške naranče dodale su osim ukrasa i dodate teksture još jednu dimenziju okusa koja upotpunjuje ovaj tako jednostavan, a tako karakteran kolač. 

RECEPT- KOLAČ S NARANČAMA, PALENTOM, MASLINOVIM ULJEM I RUŽMARINOM

Sastojci (26 cm promjer kalupa):

  • 270 g maslinovog ulja
  • 200 g nerafiniranog šećera
  • 4 jaja
  • 2 vanilin šećera
  • 220 g glatkog brašna (može i bademovog)
  • 130 g palente
  • korica 2 veće naranče
  • 10 g praška za pecivo
  • 2 prstohvata soli
  • 1 cijela naranča, narezana na tanke kriške
  • 1 žlica šećera

Kolač od naranče, palente i maslinovog ulja Kolač od naranče, palente i maslinovog ulja (Foto: Marijana Zlomislić)

Preljev:

  • sok 2 naranče + vode koliko je potrebno do 250 ml
  • 3 grančice svježeg ružmarina
  • 150 g nerafiniranog šećera

Ostalo:

  • grčki jogurt
  • voće po želji

Kolač od naranče, palente i maslinovog ulja Kolač od naranče, palente i maslinovog ulja (Foto: Marijana Zlomislić)

Priprema:

  1. Jaja pjenasto izmutite sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte maslinovo ulje, brašno pomiješano s praškom za pecivo, sol, palentu. Miksajte na najnižoj brzini kratko da se smjesa sjedini.
  2. Kalup premažite maslinovim uljem, pospite šećerom, posložite kriške naranče po cijelom dnu. Ulijte smjesu. Pecite 45 minuta na 180 stupnjeva Celzijusa.
  3. Dok se kolač peče, zakuhajte preljev: zagrijte sok naranče i vodu s ružmarinom te kuhajte 10ak minuta. Kad je kolač gotov, izbockajte ga čačkalicom. Prelijte preljevom iz kojeg ste izvadili grančice ružmarina. Pustite da odstoji koji sat, najbolje preko noći. Preokrenite na tanjur. Servirajte s grčkim jogurtom i voćem po želji.

Marijana je kriške torte poslužila na Tognana tanjurićima u obliku lista i servirala uz grčki jogurt maline i ribanu koricu naranče. U našoj galeriji pogledajte koje bi još Tognanine tanjure ova torta mogla krasiti, a ostalu ponudu pogledajte na njihovoj službenoj stranici. 

Tognana kolekcija tanjura idealna za ovu mediteransku tortu Tognana kolekcija tanjura idealna za ovu mediteransku tortu (Foto: Tognana)

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Tognana po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju