Da biste napravili ukusan i sočan kolač, ne morate slijediti komplicirane recepte s previše sastojaka. Ne morate čak upotrijebiti ni jaja, koje se inače smatraju nezaobilaznim sastojkom za pripremu slastica.
Danas je na tržištu moguće pronaći recepte za različite ukuse i za osobe s posebnim prehrambenim potrebama – od kolača bez brašna i bez glutena do slastica bez klasičnih zaslađivača.
U nastavku pročitajte recept za čokoladni kolač bez namirnica životinjskog porijekla, koji je toliko jednostavan da mnogi tvrde kako ga je nemoguće zabrljati.
Sastojci: 
250 ml vode 
200 g bijelog šećera
200 g brašna
85 ml biljnog ulja
25 g kakaa u prahu
1 čajna žličica sode bikarbone
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
1 čajna žličica destiliranog bijelog octa
½ čajne žličice soli 
čokolada po želji za preljev
Priprema: 
1.	Zagrijte pećnicu na 175 Celzijevih stupnjeva. Namastite kalup za pečenje kruha i stavite ga sa strane.
2.	Prosijajte brašno, šećer, kakao, sodu bikarbonu i sol.
3.	Sa suhim sastojcima pomiješajte ulje, ekstrakt vanilije, ocat i vodu.
4.	Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
5.	Prebacite smjesu u namašćeni kalup i pecite 45 minuta. Provjerite čačkalicom je li pečeno do kraja.
6.	Kolač ukrasite s otopljenom čokoladom po želji. Dobar tek!

 
               
               
               
                 
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                            
