„Irska autobomba“ kontroverzni je koktel koji ćete lakše ćete naći u Americi nego u domovini, barem pod tim nazivom. No politička korektnost nije uvijek bilo nešto čime su se koktel-majstori previše zamarali, što uostalom i pokazuju imena pića poput: Slippery Nipples, Screaming Orgasms i Between the Sheets.

I dok se američki milenijalci ne zamaraju krvavim sukobom Sjeverne Irske i Britanije, u Irskoj se koktel naručuje pod nazivom Irish Slammer. Sastoji se od shootera irskog viskija, Bailey'sa i ponekad Kahlúe, koji se poslužuju uz (ili ubacuju u) čašu Guinnessa.

“Osoba koja bi naručila takvo piće u Velikoj Britaniji bila bi hrabra i glupa”, svojedobno je izjavio Simon Difford, britanski izdavač, pisac, stručnjak za ugostiteljstvo i alkoholna pića, napominjući kako je za starije Londončane Sjevernoirski sukob ekvivalent 11. rujnu.”

U većini irskih barova smućkati će koktel pod kojim god da ga nazivom naručite, uz više ili manje prijezira, no bez obzira na politiku Irish Slammer nije hit-piće u Irskoj i to prvenstveno zbog toga što Irci najviše vole svoj Guinness piti čist, bez toga da nešto u njemu „pliva“. No odlučite li ga iskušati, evo i recepta. 

Sastojci za koktel Irish Slammer

  • 15 ml irskog viskija
  • 15 ml Baileys Irish creama
  • Guinness

Priprema:

Polako ulijte Baileys i viski u čašicu. Natočite pivo u čašu, ubacite čašicu pa odmah popijte. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju