Bosanski ravioli, mantije, klepe ili kulaci specijalitet su u susjedstvu, a podrazumijevaju tijesto punjeno junetinom koje se nakon kuhanja prelije umakom od maslaca, crvene paprike, kiselog vrhnja i češnjaka. Pa krenimo…

Sastojci za klepe:

Tijesto:

300 g brašna
1 srednje jaje
1,5 žlica ulja
1 žličica soli
Oko 1 dl vode

Nadjev:

250 g mljevenog mesa
1 glavica luka
2 žlice vode
sol, papar
1 žlica ulja

Preljev:

250 g kiselog vrhnja
3 žlice maslaca
1 žličica mljevene paprike
1-2 češnja češnjaka
sol, peršin

Priprema klepa: 

  1. Umijesite od brašna, jaja, soli i ulja pa postepeno dodajte vode dok ne dobijete srednje mekano tijesto koje se ne lijepi za ruke. Na kraju dodajte još pola žlice ulja pa mijesite još minutu. Prekrijte prozirnom folijom pa ostavite pola sata.
  2. Za nadjev u meso dodajte sitno nasjeckani luk, vodu, ulje, sol i papar pa izmiješajte.
  3. Razvaljajte tijesto na debljinu od 2-3 mm, prema potrebi posipajući s malo brašna da se valjak ne lijepi. Ostavite malo da se prosuši pa ga režite na trake debele oko dva centimetra. Režite na kvadratiće i u svaki stavite malo nadjeva pa ih preklopite u trokut, zatvorite i stisnite rubove vilicom da se učvrste.
  4. Klepe kuhajte u vrućoj vodi dok ne isplivaju na površinu pa ih izvadite u cjedilo šupljikavom žlicom. Rastopite maslac i umiješajte mljevenu papriku. Prelijte klepe i promiješajte. Pecite ih na 180 stupnjeva Celsijusa 5-10 minuta. Češnjak protisnite, kratko popržite (nemojte da potamni) i pomiješajte s vrhnjem te premažite preko klepa i prema želji pospite sjeckanim peršinom.

Vrijeme je za slatko! 5 recepata sa šljivama koje morate probati ove jeseni Kolač sa šljivama Pekmez od šljiva Šljive su vrlo zdravo voće +0 Knedle od šljiva

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju