Tijesto za pizzu s malo ugljikohidrata lako možete napraviti od tek nekoliko sastojaka. Bijelo brašno zamijenite bademovim, bilo domaćim ili kupovnim. Bademovo brašno možete napraviti sami tako da bademe namočite preko noći u vodi pa ih sutradan blanširate i skinete im kožicu. Oguljene bademe ostavite da se dobro osuše, a potom ih miksajte kratko u nekoliko navrata. U suprotnom biste mogli dobiti maslac. Mljevene bademe potom prosijte i čuvajte u hladnjaku.
Sastojci za pizzu:
- 230 g naribane mozarelle
- 2 žlice kremastog sira
- 120 g bademova brašna
- 1 jaje
- 1 žličica praška za pečenje
- 1 žličica mediteranskih začina
- 1 žličica češnjaka u granulama
Nadjev (prema želji):
- sir (mozzarella, parmezan, feta itd.)
- meso (kobasica, šunka ili salama)
- povrće (luk, ljute papričice, paprika, masline…)
- umak od rajčica
- začini
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 230 Celzijevih stupnjeva. Naribajte mozzarellu i pomiješajte je s krem sirom u posudi za mikrovalnu pećnicu i pecite 45 sekundi.
- Izvadite smjesu iz mikrovalne pećnice i dodajte jaje, bademovo brašno, prašak za pecivo, začine i češnjak. Miješajte žlicom dok se dobro ne sjedini.
- Prebacite tijesto na veliki komad papira za pečenje i prekrijte ga drugim komadom papira za pečenje. Izravnajte tijesto pomoću valjka na otprilike 0,6 cm debljine. Maknite gornji papir i prebacite tijesto na lim za pečenje i pecite 10 minuta.
- Izvadite iz pećnice, složite nadjev prema želji i pecite pizzu još 5-8 minuta.