Mirisna juha od pečenog povrća dovoljno je zasitna da je poslužite kao glavno jelo. Možete je posuti kockicama kruha ili očišćenim bučinim košticama i kojom kapi bučina ulja. Također, kuhani slanutak, leća ili kvinoja odlično će se spojiti s gustom juhom kojoj slast daje i rastopljeni sir.
Sastojci za juhu od cvjetače i češnjaka:
- 1 glavica cvjetače
- 2-4 glavice češnjaka
- 1 glavica luka
- 1 žličica sušene majčine dušice
- 1 l juhe od povrća ili pileće juhe
- 1 žlica bijele miso paste (po želji)
- 150 g naribane gaude
- 1 žlica soka od limuna
Priprema juhe od cvjetače i češnjaka:
- Cvjetaču narežite, nauljite, posolite i popaprite pa u jednom sloju rasporedite po limu za pečenje.
- Glavicama češnjaka odrežite vrh, zalijte ga maslinovim uljem pa svaku posebno zamotajte u aluminijsku foliju i stavite kraj cvjetače u lim. Pecite na 220 Celzijevih stupnjeva dok cvjetača ne omekša i potamni, 20-30 minuta. Nakon 10-15 minuta promiješajte cvjetaču.
- Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri, dodajte sjeckani luk i pržite ga dok ne omekša, oko 3-5 minuta. Dodajte majčinu dušicu i nakon minute ulijte juhu, pečenu cvjetaču i češnjak koji istisnite iz ljuske.
- Nakon što zakipi, smanjite vatru i kuhajte 10 minuta. Izmiksajte juhu pa umiješajte miso i naribanu gaudu. Kad se sir otopi, dodajte i limunov sok. Poslužite s poprženim kockicama kruha.
Blagdanski prilog koji osvaja: Recept za karamelizirani krumpir koji Islanđani obožavaju +6