Mirisna juha od pečenog povrća dovoljno je zasitna da je poslužite kao glavno jelo. Možete je posuti kockicama kruha ili očišćenim bučinim košticama i kojom kapi bučina ulja. Također, kuhani slanutak, leća ili kvinoja odlično će se spojiti s gustom juhom kojoj slast daje i rastopljeni sir.

Sastojci za juhu od cvjetače i češnjaka:

  • 1 glavica cvjetače
  • 2-4 glavice češnjaka
  • 1 glavica luka
  • 1 žličica sušene majčine dušice
  • 1 l juhe od povrća ili pileće juhe
  • 1 žlica bijele miso paste (po želji)
  • 150 g naribane gaude
  • 1 žlica soka od limuna

Priprema juhe od cvjetače i češnjaka:

  1. Cvjetaču narežite, nauljite, posolite i popaprite pa u jednom sloju rasporedite po limu za pečenje.
  2. Glavicama češnjaka odrežite vrh, zalijte ga maslinovim uljem pa svaku posebno zamotajte u aluminijsku foliju i stavite kraj cvjetače u lim. Pecite na 220 Celzijevih stupnjeva dok cvjetača ne omekša i potamni, 20-30 minuta. Nakon 10-15 minuta promiješajte cvjetaču.
  3. Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri, dodajte sjeckani luk i pržite ga dok ne omekša, oko 3-5 minuta. Dodajte majčinu dušicu i nakon minute ulijte juhu, pečenu cvjetaču i češnjak koji istisnite iz ljuske.
  4. Nakon što zakipi, smanjite vatru i kuhajte 10 minuta. Izmiksajte juhu pa umiješajte miso i naribanu gaudu. Kad se sir otopi, dodajte i limunov sok. Poslužite s poprženim kockicama kruha.

Blagdanski prilog koji osvaja: Recept za karamelizirani krumpir koji Islanđani obožavaju Kozice s karameliziranim krumpirom Kozice s karameliziranim krumpirom Kozice s karameliziranim krumpirom +6 Kozice s karameliziranim krumpirom

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju