Mirisna juha od pečenog povrća dovoljno je zasitna da je poslužite kao glavno jelo. Možete je posuti kockicama kruha ili očišćenim bučinim košticama i kojom kapi bučina ulja. Također, kuhani slanutak, leća ili kvinoja odlično će se spojiti s gustom juhom kojoj slast daje i rastopljeni sir.
Sastojci za juhu od cvjetače i češnjaka:
- 1 glavica cvjetače
 - 2-4 glavice češnjaka
 - 1 glavica luka
 - 1 žličica sušene majčine dušice
 - 1 l juhe od povrća ili pileće juhe
 - 1 žlica bijele miso paste (po želji)
 - 150 g naribane gaude
 - 1 žlica soka od limuna
 
Priprema juhe od cvjetače i češnjaka:
- Cvjetaču narežite, nauljite, posolite i popaprite pa u jednom sloju rasporedite po limu za pečenje.
 - Glavicama češnjaka odrežite vrh, zalijte ga maslinovim uljem pa svaku posebno zamotajte u aluminijsku foliju i stavite kraj cvjetače u lim. Pecite na 220 Celzijevih stupnjeva dok cvjetača ne omekša i potamni, 20-30 minuta. Nakon 10-15 minuta promiješajte cvjetaču.
 - Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri, dodajte sjeckani luk i pržite ga dok ne omekša, oko 3-5 minuta. Dodajte majčinu dušicu i nakon minute ulijte juhu, pečenu cvjetaču i češnjak koji istisnite iz ljuske.
 - Nakon što zakipi, smanjite vatru i kuhajte 10 minuta. Izmiksajte juhu pa umiješajte miso i naribanu gaudu. Kad se sir otopi, dodajte i limunov sok. Poslužite s poprženim kockicama kruha.
 
 
    
        Blagdanski prilog koji osvaja: Recept za karamelizirani krumpir koji Islanđani obožavaju
        
                                                                                    
                
                    
 
                    
 
                    
 
                    
 
                    

              
              
              
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            