Ova kremasta, ali lagana juha od tikvica, krumpira i sira sjajan je način da iskoristite povrće koje gotovo uvijek imate.
Tikvice se s krumpirom, mladim lukom i bogatim sirom stapaju u jednostavnu, hranjivu i divno kremastu juhu koja će vas i sama zasititi.
Gotova je za samo pola sata, poslužiti je možete s još sira, muškatnog oraščića ili komadićima pržene slanine i prženog luka, a odlično će ići i uz tostirani kruh.
Juha od tikvica, krumpira i sira - sastojci:
- 500 g neoguljenog i grubo nasjeckanog krumpira
- 2 povrtne kocke
- 1 kg grubo nasjeckanih tikvica
- 1 vezica mladog luka (4-5), narezanog na ploške, odvojite 1 za posluživanje
- 100 g ekstra zrelog cheddra, naribanog, plus za posluživanje
- 1/2 čajne žličice svježe naribanog muškatnog oraščića, plus za posluživanje
- sol
- papar
Juha od tikvica, krumpira i sira - priprema:
- Stavite krumpir u veliki lonac s tek toliko vode da ga prekrije i dodajte temeljac u kocki. Zakuhajte, zatim poklopite i kuhajte 5 minuta. Dodajte tikvice, poklopite i kuhajte još 5 minuta. Dodajte mladi luk, poklopite i kuhajte posljednjih 5 minuta.
- Maknite s vatre pa umiješajte sir i začinite muškatnim oraščićem, solju i paprom.
- Miksajte dok ne dobijete gustu juhu, dodajući još vruće vode dok ne dobijete željenu konzistenciju.
- Poslužite s naribanim sirom, mladim lukom i muškatnim oraščićem ili paprom.
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna