Tko ne uživa u finoj juhi od rajčica? U ovoj kulinarskoj klasici uživa se na gotovo svim kontinentima. Juha od rajčice može predstavljati ukusno predjelo – ili čak glavno jelo ako je poslužite s prepečenim tostom od sira.

U mnoge recepte dodaje se vrhnje kako bi se postigla kremasta tekstura juhe. No ono vam nije potrebno. Kremastu teksturu juhe postići ćete ako dodate tajni sastojak – kuhani slanutak.

Dodatnu dubinu okusa dobit ćete ako rajčice, luk i češnjak prvo ispečete u pećnici, a potom izmiksate u kremastu juhu.

  Fažolata Hrana i piće Neodoljiva "fažolata": Zdrava i fina juha od graha kojom se Grci ponose

Sastojci za juhu od rajčice:

  • 1 konzerva pelata od 400 g
  • 70 g kuhanog slanutka
  • 4 svježe rajčice
  • 2 čajne žličice svježih listića timijana
  • 1 manji luk
  • 1 glavica češnjaka
  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 žlica balzamičnog octa
  • 1 čajna žličica javorovog sirupa
  • ½ čajne žličice čili praha po želji
  • sol i papar po želji

Priprema juhe od rajčice:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.
  2. Zamotajte glavicu češnjaka u aluminijsku foliju i stavite na lim za pečenje. Svježe rajčice narežite na četvrtine. Luk očistite i također narežite na četvrtine.
  3. Povrće premažite s malo ulja, posolite i popaprite. Pecite sve zajedno 20-ak minuta.
  4. Pečeni luk i rajčice prebacite u blender. Istinite i nekoliko češnja pečenog češnjaka i stavite u blender zajedno s pelatima, kuhanim slanutkom, balzamičnim octom, jednom žlicom ekstra djevičanskog maslinovog ulja, timijanom, soli i paprom. Ako volite začinjenu hranu dodajte i malo čili praha.
  5. Sve zajedno pulsirajte u blenderu dok ne dobijte jednoličnu kremastu juhu.
  6. Prelijte juhu u lonac, kratko je zagrijte i poslužite s tostiranim kruhom. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju