Tko ne uživa u finoj juhi od rajčica? U ovoj kulinarskoj klasici uživa se na gotovo svim kontinentima. Juha od rajčice može predstavljati ukusno predjelo – ili čak glavno jelo ako je poslužite s prepečenim tostom od sira.
U mnoge recepte dodaje se vrhnje kako bi se postigla kremasta tekstura juhe. No ono vam nije potrebno. Kremastu teksturu juhe postići ćete ako dodate tajni sastojak – kuhani slanutak.
Dodatnu dubinu okusa dobit ćete ako rajčice, luk i češnjak prvo ispečete u pećnici, a potom izmiksate u kremastu juhu.
Sastojci za juhu od rajčice:
- 1 konzerva pelata od 400 g
- 70 g kuhanog slanutka
- 4 svježe rajčice
- 2 čajne žličice svježih listića timijana
- 1 manji luk
- 1 glavica češnjaka
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žlica balzamičnog octa
- 1 čajna žličica javorovog sirupa
- ½ čajne žličice čili praha po želji
- sol i papar po želji
Priprema juhe od rajčice:
- Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.
- Zamotajte glavicu češnjaka u aluminijsku foliju i stavite na lim za pečenje. Svježe rajčice narežite na četvrtine. Luk očistite i također narežite na četvrtine.
- Povrće premažite s malo ulja, posolite i popaprite. Pecite sve zajedno 20-ak minuta.
- Pečeni luk i rajčice prebacite u blender. Istinite i nekoliko češnja pečenog češnjaka i stavite u blender zajedno s pelatima, kuhanim slanutkom, balzamičnim octom, jednom žlicom ekstra djevičanskog maslinovog ulja, timijanom, soli i paprom. Ako volite začinjenu hranu dodajte i malo čili praha.
- Sve zajedno pulsirajte u blenderu dok ne dobijte jednoličnu kremastu juhu.
- Prelijte juhu u lonac, kratko je zagrijte i poslužite s tostiranim kruhom. Dobar tek!