U Japanu iznimno su popularni yakitori restorani koji služe jela sastavljena od piletine nabodene na bambusov štapić te pečene na roštilju.

Ljubitelji japanskog roštilja svakako bi trebali isprobati tsukune – odnosno japansku verziju mesnih okruglica koje se nataknu na štapiće za ražnjiće i ispeku na roštilju.

Ako želite biti sigurni da će okruglica ostati u jednom komadu kad je položite na roštilj prethodno je termički obradite na pari pa tek onda nataknite na bambusov štapić i završite na roštilju.

Najbolji tsukune je lijepo karameliziran, dobro začinjen i sočan te poslužen ravno s roštilja – vruć i ukusan.

Slika nije dostupna Hrana i piće S ekstra hrskavom koricom! Japanski trik za najfiniju prženu piletinu

Da bi meso imalo sočan okus okruglice se tijekom pečenja bogato premazuju marinadom, odnosno umakom tare na bazi sakea, mirina, umaka od soje i šećera.

Sastojci za japanske mesne okruglice tsukune:

Sastojci za mesne okruglice:

  • 450 g mljevenog pilećeg zabatka
  • 130 g ljepljivog rižinog brašna
  • 2 žlice pileće masti
  • 2 čajne žličice slatkog rižinog vina mirina
  • 1,5 čajne žličice naribane limunove korice
  • ½ luka
  • sol po želji

Sastojci za umak tare:

  • 250 ml rižina vina sake
  • 250 ml umaka od soje
  • 125 ml slatkog rižinog vina mirina
  • 100 g šećera

Slika nije dostupna Hrana i piće Prepečene okruglice od riže koje će posebno voljeti ljubitelji japanske kuhinje

Priprema japanskih mesnih okruglica tsukune:

  1. Napravite tare: u loncu zagrijte sake, umak od soje, mirin i šećer. Kada tekućina zakipi, smanjite temperaturu i pustite da se umak reducira otprilike 25 do 30 minuta. Uklonite sa štednjaka i pustite da se ohladi.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte mljevenu piletinu i pileću mast sa sitno nasjeckanim komadićima luka. Dodajte naribanu limunovu koricu, slatko rižino vino mirin, te sol po želji. Rukama izradite smjesu dok se svi sastojci ne sljube.
  3. Od dobivene smjese napravite okruglice – ili još bolje valjak dužine oko 8-10 centimetara. Položite ih na papir za pečenje i stavite u hladnjak da se stisnu oko pola sata.
  4. Ohlađene okruglice uvaljajte u ljepljivo rižino brašno te stavite termički obrađivati u kuhalo na paru otprilike šest do osam minuta.
  5. Parom obrađene okruglice nabodite na bambusov štapić te ispecite na zagrijanom roštilju uz okretanje svakih dvije minute dok ne dobiju lijepu karameliziranu površinu. Za pečenje ražnjića bit će vam potrebno sveukupno oko osam minuta.
  6. Tijekom termičke obrade premazujte ih umakom tare kako bi zadržale svoju sočnost.
  7. Poslužite vruće ravno s roštilja. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju