Izraz „nama“ na japanskom znači svježe ili sirovo, a označava i velikodušno korištenje masnijeg vrhnja te omiljeni čokoladni desert. U Japanu nama čokoladne kocke možete naći posvuda: u zračnim lukama, trgovinama sa suvenirima kao i prodavaonicama s artisanskom čokoladom.
Kupovna nama je nestvarno glatka i svilenkasta, ali i kod kuće možete napraviti neodoljivo slasnu verziju. Tekstura ovisi o omjerima vrhnja i čokolade. Što je više vrhnja to će kocke biti mekše. Najbolje rezultate ćete dobiti s najkvalitetnijom čokoladom koja se lijepo topi, a trebat će vam i mirisno alkoholno piće poput kahlue ili ruma.
Sastojci za namu:
- 500 g kvalitetne čokolade
- 350 ml masnijeg vrhnja
- 30 g maslaca
- 1 žlica tamnog ruma
- 60 g kakaa u prahu
Priprema name:
- Pripremite posudu ili lim za pečenje 20x20 cm i obložite je papirom za pečenje.
- U malu posudu dodajte vrhnje i maslac pa zagrijte dok se ne počne oslobađati para (oko 80°C). Vruće vrhnje i maslac prelijte preko čokolade i miksajte dok se čokolada potpuno ne otopi. Dodajte tamni rum i promiješajte da se sjedini.
- Ulijte otopljenu čokoladu u pripremljenu posudu. Ravnomjerno je rasporedite i zagladite plosnatim nožem. Čačkalicom izbijte sve mjehuriće zraka. Ostavite u hladnjaku 5-6 sati ili zamrznite 2 do 3 sata da se čokolada stvrdne.
- Izvadite čokoladu iz zamrzivača i nožem označite kvadrate na koje ćete je izrezati. Za čiste rezove, umočite oštri nož u vruću vodu, a zatim ga obrišite kuhinjskom krpom.
- Koristeći sitno sito, pospite kakao prah preko čokoladnih kocki.