Jabuke u šlafroku tradicionalna su slastica koja nas svojim opojnim mirisom vraća u neke davne hladne dane. Sigurno su ih i vama nekada pekli, a danas ih i vi ispecite nekomu da ga razveselite... ili sami sebi, isto se računa.
Osim jabuka trebaju vam samo sastojci koje vjerojatno baš uvijek imate u kući, a sve što trebate znati jest umutiti smjesu sličnu onoj za palačinke. Želite li dodati nešto novo svojim jabukama u šlafroku, poslužite ih uz kremu od vanilije ili umočene u rasopljenu čokoladu s maslacem.
Sastojci za jabuke u šlafroku:
- 4-5 jabuka
- 200 g glatkog brašna
- 250 ml mlijeka
- 2 jaja
- prstohvat soli
- korica od 1 limuna, naribana
- 20 g šećera, ili više, po želji
- 1 vanilin-šećer
- 1 žlica ruma, po želji
- šećer u prahu, za posipanje
- ulje za prženje
Priprema jabuka u šlafroku:
- Jabuke ogulite i izvadite im jezgru pa ih narežite na kolutove debljine oko pola centimetra.
- Mikserom ili pjenjačom umutite jaja sa šećerom, pa dodajte brašno, mlijeko, vanilin-šećer, limunovu koricu i ako želite rum. Smjesa će podsjećati na onu za palačinke, samo što treba biti gušća.
- Zagrijte u tavi toliko ulja koliko je potrebno da jabuke plivaju, da ne "legnu" na dno.
- Umačite plošku po plošku jabuke u tijesto i pecite ih u zagrijanom ulju na srednje jakoj vatri s obje strane dok ne poprime zlatnu boju.
- Izvadite jabuke na papirnati ručnik da upije višak ulja.
- Pospite jabuke u šlafroku šećerom u prahu i poslužite još tople.
Malfatti chefa Stefana Cosattinija: Nesavršeni toskanski žličnjaci u kojima je sva genijalnost talijanske kuhinje
+6