Huevos divorciados meksički je klasik koji se doslovno prevodi kao „razvedena jaja“ jer se poslužuju s dvije vrste salse što ih razdvajaju na tanjuru. Zelena i crvena salsa u kombinaciji s jajima pečenima na oko, u Meksiku se poslužuje sa sirom, kriškama luka i avokadom. Ponekad uz jaja dolazi i kobasica (chorizo), grah, kao i tople tortilje, čineći gozbu nakon koje ćete biti siti satima.

Za salsu verde koristi se tomatillo, meksička zelena rajčica, a ako je ne možete nabaviti svježu, ili u limenci poslužit će i zelena paprika uz dodatak limete. Umjesto zelene salse, uz jaja će fino pasati i guacamole, umak ili namaz od avokada, limuna, luka, ljutih papričica, korijandra i rajčice.

Sastojci za huevos divorciados:

Umaci:

  • 4 tomatillosa
  • 3 rajčice
  • ½ glavice luka
  • 2 jalapeno papričice
  • 2 češnja češnjaka
  • 5 stabljika korijandra
  • maslinovo ulje, sol


Jaja:

  • 4 jaja
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 2 žlice naribanog sira
  • korijandar

Priprema:

  1. Meksičke rajčice (tomatillos) ogulite i očistite pa ih stavite u lonac s rajčicama, prepolovljenim lukom, jalapeno papričicama i češnjakom u srednji lonac. Dolijte vode dok sastojci ne budu potpuno pokriveni i zakuhajte na jakoj vatri. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte 5 minuta. Ocijedite i ostavite sa strane.
     
  2. Rajčicu, polovicu luka,  jalapeno papričicu, češanj češnjaka i 1/2 žličice soli izmiksajte u glatku smjesu.
  3. Zagrijte žličicu maslinovog ulja u malom loncu na srednje jakoj vatri. Ulijte crvenu salsu i lagano kuhajte minutu, često miješajući. Prebacite u zdjelu, kušajte i po potrebi poslolite. Pokrijte i ostavite sa strane.
     
  4. Napravite zelenu salsu tako da izmiksate tomatillo, preostalu polovicu luka, jalapeno papričicu, češanj češnjaka, korijandar i 1/2 žličice soli. Blendajte dok ne postane glatko.
     
  5. Zagrijte preostalu žličicu maslinovog ulja u malom loncu na srednje jakoj vatri. Pažljivo ulijte izmiksanu zelenu salsu i lagano pržite 1 minutu, često miješajući. Prebacite u zdjelu, kušajte i po potrebi začinite s još soli. Pokrijte i ostavite sa strane.
     
  6. Zagrijte žlicu maslinova ulja u tavi pa pažljivo razbijte jaja da budu odvojena i pecite 3 minute ili dok se bjelanjci ne stegnu. Maknite s vatre.
     
  7. Stavite dva jaja na tanjur. Stavite polovicu crvene salse oko jednog jaja i pola zelene salse oko drugog jajeta. Ukrasite naribanim sirom i korijandrom. Prema želji poslužite s tortiljama.
     

Projekt velikog srca: Kupi jedan kruh, a drugi ide za pomoć beskućnicima diljem Hrvatske Dupli kruh - 9 Dupli kruh - 10 Dupli kruh - 8 +6 Dupli kruh - 7

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju