Mnogi koji misle da ne vole prokulice vjerojatno su se s njima sretali samo u preraskuhanom stanju, kada sve okuse i vitamine jednostavno zamijeni – bljutavost. Za jednostavan trik kojim ćete spriječiti da se prokulice i dalje kuhaju kada ih izvadite iz lonca treba vam tek zdjela ledene vode.
Ostatak čarolije obavit će pećnica i nekoliko dobro usklađenih začina koji će od ovog podcijenjenog povrća napraviti hrskavu senzaciju. Zapečene i začinjene prokulice odličan su prilog ili lagano glavno jelo, koje će biti gotovo za tek pola sata.
Sastojci za hrskave prokulice iz pećnice:
- 700 g srednjih do velikih prokulica
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 žlice ribanog parmezana
- 2 čajne žličice sezama (ili mješavine sezama i kima)
- korica od 1 velikog limuna, naribana
- sol
- papar
Priprema hrskavih prokulica iz pećnice:
- Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
- Zakuhajte veliki lonac s posoljene vode. Dodajte prokulice, smanjite vatru i kuhajte 5 do 8 minuta.
- Napunite veliku zdjelu ledenom vodom.
- Kuhane prokulice ocijedite i uronite u ledenu vodu. Kada se malo ohlade, prebacite ih na čistu kuhinjsku krpu i nježno posušite.
- Rasporedite prokulice u veliki lim za pečenje i lagano ih zgnječite dnom staklenke ili čaše ili batom za meso.
- Pokapajte prokulice uljem.
- Pecite 10 minuta pa svaku prokulicu okrenite. Posolite, popaprite, pospite parmezanom, sezamom (i kimom) i naribanom koricom limuna.
- Vratite lim u pećnicu i pecite dok se sir ne otopi, oko 5 minuta.
Kad lička zima pokaže zube, juha od teletine i krumpira ugrije i najsmrznutije +3