Mnogi koji misle da ne vole prokulice vjerojatno su se s njima sretali samo u preraskuhanom stanju, kada sve okuse i vitamine jednostavno zamijeni – bljutavost. Za jednostavan trik kojim ćete spriječiti da se prokulice i dalje kuhaju kada ih izvadite iz lonca treba vam tek zdjela ledene vode.

Ostatak čarolije obavit će pećnica i nekoliko dobro usklađenih začina koji će od ovog podcijenjenog povrća napraviti hrskavu senzaciju. Zapečene i začinjene prokulice odličan su prilog ili lagano glavno jelo, koje će biti gotovo za tek pola sata.

Sastojci za hrskave prokulice iz pećnice:

  • 700 g srednjih do velikih prokulica
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 žlice ribanog parmezana
  • 2 čajne žličice sezama (ili mješavine sezama i kima)
  • korica od 1 velikog limuna, naribana
  • sol
  • papar

Priprema hrskavih prokulica iz pećnice:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
  2. Zakuhajte veliki lonac s posoljene vode. Dodajte prokulice, smanjite vatru i kuhajte 5 do 8 minuta.
  3. Napunite veliku zdjelu ledenom vodom.
  4. Kuhane prokulice ocijedite i uronite u ledenu vodu. Kada se malo ohlade, prebacite ih na čistu kuhinjsku krpu i nježno posušite.
  5. Rasporedite prokulice u veliki lim za pečenje i lagano ih zgnječite dnom staklenke ili čaše ili batom za meso.
  6. Pokapajte prokulice uljem.
  7. Pecite 10 minuta pa svaku prokulicu okrenite. Posolite, popaprite, pospite parmezanom, sezamom (i kimom) i naribanom koricom limuna.
  8. Vratite lim u pećnicu i pecite dok se sir ne otopi, oko 5 minuta.

Kad lička zima pokaže zube, juha od teletine i krumpira ugrije i najsmrznutije Lička juha - 7 Lička juha - 6 Lička juha - 5 +3 Lička juha - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju