Iskoristite sezonu poriluka i od ovog povrća iz porodice lukovica pripremite ukusnu juhu. Okus obogatite krumpirom, mrkvom i celerom, ali i pilećim temeljcem, a štapnim mikserom kuhano povrće pretvorite u jelo kremaste i dekadentne teksture.

Najvažniji savjet za pripremu poriluka jest odgovarajuće čišćenje tog povrća. Razrežite ga po sredini i dobro isperite svaki lisnati dio jer se upravo ovdje može skrivati dosta nečistoća koje će upropastiti okus jelu ako se ne uklone.

Također odstranite tamnozeleni dio poriluka i sačuvajte ga za pripremu povrtnog temeljca. Nemojte ovaj dio poriluka stavljati u juhu.

Tekući dim dodaje hrani okus kao da je pečeno na roštilju Hrana i piće Trik s kojim će i kuhani poriluk imati okus po pečenom mesu s roštilja

Sastojci za juhu od poriluka:

  • 750 ml pilećeg temeljca
  • 750 ml vode
  • 450 g poriluka
  • 170 g krumpira
  • 125 ml suhog bijelog vina
  • 115 g maslaca
  • 30 g brašna
  • 2 stapke celera
  • 1 luk
  • 1 veća mrkva
  • lovorov list
  • sol i papar po želji
  • svježi peršin
  • prženi komadići slanine za posluživanje

Varivo Hrana i piće Recept za fino varivo koje smo izbjegavali u 80-ima

Priprema juhe od poriluka:

  1. Dobro operite poriluk, nasjeckajte ga na manje komade i stavite pirjati u lonac u kojem ste rastopili polovicu maslaca. Pirjajte ga zajedno s komadima luka, mrkve i celera uz malo soli dok povrće ne omekša. Za to će vam biti potrebno oko osam minuta.
  2. Ogulite krumpir, narežite ga na manje kocke i stavite u lonac zajedno s vinom, pilećim temeljcem, vodom i lovorovim listom. Kada juha zavri, smanjite temperaturu i kuhajte sve zajedno 15-ak minuta dok se krumpir ne skuha.
  3. Dodajte listiće peršina i kuhajte sve zajedno još oko pet minuta.
  4. U zasebnom loncu ili tavi zagrijte preostali dio maslaca te na njemu prepržite brašno uz stalno miješanje oko tri minute. Uklonite brašno s vatre i dodajte oko pola litre juhe koju kuhate. Miješajte neprestano dok se sastojci ne povežu, a zaprška ne zgusne.
  5. Dobivenu zapršku dodajte juhi i pustite da se sve zajedno kuha desetak minuta. Posolite i poparite po želji.
  6. Štapnim blenderom izblendajte juhu dok ne postane kremasta i glatka. Poslužite s prženim komadićima slanine i kriškom kruha. Dobar tek!

Top 10 savršenih juha iz cijelog svijeta kojima se možete grijati ove zime Ramen - 1 Ramen +0 Tradicionalna poljska juha Žurek

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju