Iskoristite sezonu poriluka i od ovog povrća iz porodice lukovica pripremite ukusnu juhu. Okus obogatite krumpirom, mrkvom i celerom, ali i pilećim temeljcem, a štapnim mikserom kuhano povrće pretvorite u jelo kremaste i dekadentne teksture.
Najvažniji savjet za pripremu poriluka jest odgovarajuće čišćenje tog povrća. Razrežite ga po sredini i dobro isperite svaki lisnati dio jer se upravo ovdje može skrivati dosta nečistoća koje će upropastiti okus jelu ako se ne uklone.
Također odstranite tamnozeleni dio poriluka i sačuvajte ga za pripremu povrtnog temeljca. Nemojte ovaj dio poriluka stavljati u juhu.
Sastojci za juhu od poriluka:
- 750 ml pilećeg temeljca
- 750 ml vode
- 450 g poriluka
- 170 g krumpira
- 125 ml suhog bijelog vina
- 115 g maslaca
- 30 g brašna
- 2 stapke celera
- 1 luk
- 1 veća mrkva
- lovorov list
- sol i papar po želji
- svježi peršin
- prženi komadići slanine za posluživanje
Priprema juhe od poriluka:
- Dobro operite poriluk, nasjeckajte ga na manje komade i stavite pirjati u lonac u kojem ste rastopili polovicu maslaca. Pirjajte ga zajedno s komadima luka, mrkve i celera uz malo soli dok povrće ne omekša. Za to će vam biti potrebno oko osam minuta.
- Ogulite krumpir, narežite ga na manje kocke i stavite u lonac zajedno s vinom, pilećim temeljcem, vodom i lovorovim listom. Kada juha zavri, smanjite temperaturu i kuhajte sve zajedno 15-ak minuta dok se krumpir ne skuha.
- Dodajte listiće peršina i kuhajte sve zajedno još oko pet minuta.
- U zasebnom loncu ili tavi zagrijte preostali dio maslaca te na njemu prepržite brašno uz stalno miješanje oko tri minute. Uklonite brašno s vatre i dodajte oko pola litre juhe koju kuhate. Miješajte neprestano dok se sastojci ne povežu, a zaprška ne zgusne.
- Dobivenu zapršku dodajte juhi i pustite da se sve zajedno kuha desetak minuta. Posolite i poparite po želji.
- Štapnim blenderom izblendajte juhu dok ne postane kremasta i glatka. Poslužite s prženim komadićima slanine i kriškom kruha. Dobar tek!
Top 10 savršenih juha iz cijelog svijeta kojima se možete grijati ove zime +0