U Grčkoj blagdani ne mogu proći bez melomakarone. Riječ je o mekanim i sočnim božićnim keksima od meda i začina koji se obično poslužuju uz kavu. Ime su dobili spajanjem dvaju riječi – meli (med) i makarona (blagostanje).

Iako sadrže mnogo namirnica, vrlo se lako pripremaju kod kuće. Ovaj recept Akisa Petretzikisa dostatan je za 40 finih keksa.

Torta medovik u Rusiji se jede za blagdane Hrana i piće Medovik: Recept za prefinu tortu u kojoj Rusi uživaju za blagdane

Sastojci za kekse:
500 g brašna
200 ml soka od naranče
200 ml biljnog ulja
100 g fino mljevenog griza
90 ml maslinova ulja
25 g šećera u prahu
1/4 čajne žličice mljevenih klinčića
2 čajne žličice cimeta
1/8 čajne žličice muškatnog oraščića
1/2 čajne žličice sode bikarbone
korica naranče

Bunuelos je meksička verzija kroštula Hrana i piće Bunuelos: Recept za meksičke kroštule koje su savršena slastica za blagdane

Sastojci za sirup:
400 grama šećera
250 ml vode
75 grama meda
1-2 štapića cimeta
1-2 klinčića
1/2 naranče

Za preljev:
med
komadići oraha

Priprema:
1. Za sirup: u loncu pomiješajte vodu, šećer, cimet, klinčiće, cimet i naranče. Dobro promiješajte i pustite da voda zavrije. Tada uklonite lonac s vatre, umiješajte med i pustite da se sve ohladi. Za to će vam biti potrebno nekoliko sati.

2. Kekse počnite pripremati tek kada se sirup ohladi do kraja.

3. U jednoj posudi pomiješajte brašno i griz, a u drugoj dobro promiješajte ostatak sastojaka za kekse: šećer u prahu, sodu bikarbonu, začine, narančin sok, ulja i narančinu koricu.

Amaretti Hrana i piće Jednostavni sočni bademasti kolačići: Samo pet sastojaka i gotovo za pola sata

4. Pomiješajte rukama prvu s drugom zdjelom u trajanju od oko 10 do 15 sekundi.

5. Od dobivenog tijesta napravite kekse veličine oko tri do četiri centimetra.

6. Kekse stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva oko 20 do 25 minuta dok ne postanu zlatnožuti.

7. Kad ih izvadite iz pećnice odmah ih uronite u slatki sirup na 10 sekundi. Pažljivo iz izvadite i pustite da se ocijedi višak tekućine.

8. Prije posluživanja prelijte preko njih malo meda i pospite komadiće oraha. Dobar tek!

Kako se keksi melomakarona rade, pogledajte u YouTube videu Akisa Petretzikisa.