Praktična strana dose je u tome što tijesto možete držati u hladnjaku nekoliko dana. Iako postoje brojni načini za pripremu tijesta i nadjeva, jedno od omiljenih punjenja je ono s pikantnim krumpirom i umakom kao što je chutney. Pikantan slatko-kiseli umak koji se priprema od svježeg ili kuhanog voća, ljutih papričica i začina daje finu osvježavajuću notu.

Za tijesto se koristi riža kratkog zrna i urad dhal, oljuštene polovice crne leće koje su popularne u Indiji, a kod nas se može kupiti u specijaliziranim trgovinama. Neki kuhari predlažu da umjesto takve leće koristite i neku drugu prema želji, kao i mungo grah, kvinoju ili smeđu rižu.

Sastojci za dose:

  • 2 šalice riže kratkog zrna
  • ½ šalice urad dal leće ili neke druge leće
  • 1 žličica sjemenki piskavice
  • ½ žličice soli
  • biljno ulje, za prženje

Nadjev:

  • 3 žlice gheeja ili biljnog ulja
  • 1 žličica sjemenki gorušice
  • ½ žličice sjemenki kima
  • 2 male sušene ljute crvene paprike
  • 1 srednji luk, narezan na kockice
  • ½ žličice soli
  • ½ žličice kurkume
  • 1 žlica ribanog đumbira
  • 4 češnja češnjaka, usitnjena
  • 2 mala zelena čilija, sitno nasjeckana
  • 650 g krumpira
  • ½ šalice krupno sjeckanog korijandra

Priprema:

  1. Napravite tijesto za dose: stavite rižu u zdjelu, dobro isperite i prelijte s 4 šalice hladne vode. Stavite leću i sjemenke piskavice u malu zdjelu, dobro isperite i dodajte hladnu vodu da je prekrije. Ostavite oboje da se namače 4 do 6 sati.
     
  2. Ocijedite rižu, dodajte 1 šalicu hladne vode i izmiksajte je u glatku pastu. Misanje može trajati i oko 10 minuta. Ponovite postupak s mješavinom leće i piskavice.
     
  3. Pomiješajte dvije paste pa miješajte dodajući dovoljno vode da dobijete srednje gusto tijesto. Trebali biste imati oko 6 šalica. Pokrijte zdjelu kuhinjskom krpom i stavite na toplo mjesto. Pustite da fermentira dok površina ne postane pjenušava, oko 8 sati. Umiješajte sol. Tijesto upotrijebite odmah ili ga ostavite u hladnjaku za kasniju upotrebu. Tijesto možete čuvati do tjedan dana, u hladnjaku. Razrijedite vodom ako je potrebno prije pripreme.
     
  4. Napravite nadjev od krumpira. Krumpir ogulite, narežite na kockice i skuhajte. Stavite ghee u široku tavu na srednje jakoj vatri. Kada se zagrije dodajte sjemenke gorušice i sjemenke kima. Pričekajte da sjemenke puknu, oko 1 minutu, a zatim dodajte sjeckanu crvenu papriku i luk. Pržite, miješajući dok luk ne omekša, oko 5 minuta. Lagano posolite. Dodajte kurkumu, đumbir, češnjak i zeleni čili. Promiješajte i ostavite na vatri 1 minutu.
     
  5. Dodajte krumpir i 1/2 šalice vode. Pirjajte miješajući dok tekućina ne ispari, oko 5 minuta. Kuhačom malo zgnječite krumpir. Dobro posolite, dodajte korijandar, a zatim ostavite na sobnoj temperaturi. (Nadjev od krumpira može se pripremiti do dan unaprijed.)
     
  6. Za pripremu dosa, stavite tavu (najbolje od lijevanog željeza) na srednju vatru. Premažite tavu s otprilike 1 žličicom biljnog ulja. Ulijte 1/4 šalice tijesta da se rasporedi po tavi, kao kada radite obične palačinke. Poprskajte s 1/2 žličice ulja. Pecite oko dvije minute, samo s jedne strane. Donji dio treba biti hrskav i lijepo zapečen.
     
  7. Žlicom stavite 1/2 šalice nadjeva od krumpira na palačinku, poravnajte ga pa preklopite tijesto. Ponovite postupak s ostatkom tijesta.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju