Drømmekage, ili kolač iz snova, sočna je poslastica s kokosom i karamelom. Danci ga najviše vole uz kavu ili čaj, pripremaju za lijene vikende – ili kad požele nešto slatko.
Drømmekage je jednostavni biskvitni kolač koji ne traži puno truda. Možete ga napraviti u standardnom okruglom kalupu s odvojivim dnom, ali ako ga želite poslužiti narezanog na kocke, lakše ga je peći u četvrtastom kalupu.
Može se napraviti i kao kolač iz lima, no bez obzira na posudu, okus je fantastičan. Neki od trikova za jednostavniju pripremu uključuju onaj da odrežete više papira za pečenje, kako bi ga bilo dovoljno sa strana kalupa, za lakše vađenje kolača. Imajte na umu i da je preljev od karamela izuzetno vruć pa budite oprezni kako se ne biste opekli.
Danski kolač iz snova - sastojci:
Za biskvit:
- 250 g glatkog brašna
- 150 g šećera
- 50 g maslaca, otopljenog
- 3 srednja jaja (63 do 73 g po komadu)
- 200 ml + 2 žlice mlijeka
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica vanilin šećera
Za preljev:
- 125 g maslaca
- 5 žlica mlijeka
- 150 g smeđeg šećera
- 75 g naribanog (sušenog) kokosa
Danski kolač iz snova - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180°C. Obložite kalup papirom za pečenje.
- Prosijte brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer u srednju posudu. U većoj posudi umutite jaja i šećer dok ne postanu pjenasti i kremasti. Dodajte prosijane suhe sastojke, otopljeni maslac i mlijeko. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Izlijte smjesu u pripremljeni kalup.
- Lagano udarite kalup o radnu površinu kako biste uklonili eventualne mjehuriće zraka. Pecite 30 minuta, odnosno dok biskvit ne dobije zlatnu boju.
- Oko 10 minuta prije nego što je biskvit gotov, počnite pripremati preljev. U manjem loncu rastopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte mlijeko i promiješajte. Umiješajte smeđi šećer i miješajte dok se potpuno ne otopi, kuhajući lagano do točke ključanja. Maknite s vatre. Dodajte kokos i dobro promiješajte da se sjedini.
- Izvadite biskvit iz pećnice i prelijte ga toplim kokos-karamel preljevom. Ravnomjerno ga rasporedite po površini koristeći lopaticu. Vratite kolač u pećnicu još 15 minuta. Ostavite da se hladi oko 20 minuta ili dok preljev ne očvrsne. Narežite kolač na kocke i poslužite.
10 recepata za prefini roštilj: Slasna vratina, marinirane tikvice, brzinski BBQ umak i druga jela za savršeni dan u prirodi