• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Puknute krafne: Recept za hrskavi francuski specijalitet pun slatke kreme

Choux tijesto, od kojeg se rade princes-krafne, kombinira se s drugom vrstom tijesta, koje se dodaje prije pečenja pa popuca u pećnici...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 26.01.2023 06:51 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Pohano meso Štajerski recept U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije Kviz općeg znanja - 3 Lako? Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja Villa Nai 3.3, Dugi otok - 2 Ključ savršenog odmora "Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu

Hrskave krafne, šminkerski (ili dotjerani) profiteroli neki su od nadimaka francuskog specijaliteta koji se naziva choux au craquelin, punjenog finom kremom.

Choux tijesto, od kojeg se rade i profiteroli, princes-krafne i ekleri, kuhano je tijesto, a craquelin je prhko tijesto koje se dodaje prije pečenja pa popuca u pećnici i glavni je krivac za hrskavu notu. Za taj francuski specijalitet potrebno je i nešto truda, a želite li se s njim uhvatiti ukoštac, u nastavku je recept. 

Sastojci za choux au craquelin:

Craquelin:

115 g svjetlosmeđeg šećera
115 g maslaca
115 g brašna
1 prstohvat soli

Choux tijesto:

235 ml vode
84 g maslaca
8 šećera
1/4 žličice soli
128 g brašna
4 velika jaja (200 g)

Krema:

455 ml punomasnog mlijeka
1 mahuna vanilije
115 g šećera
30 g škrobnog brašna
1/8 žličice soli
70 g žumanjaka
30 g maslaca

Priprema choux au craquelina:

Krema

  1. Mahunu vanilije prepolovite i ostružite pa pomiješajte s mlijekom i kuhajte na laganoj vatri pola sata poklopljeno. U veliku posudu ulijte hladnu vodu i ubacite kocke leda.
  2. Pomiješajte šećer, škrobno brašno i sol. Uzmite jaja direktno iz hladnjaka pa odvojite žumanjke i umiješajte ih tako da smjesa bude blijeda, glatka i flafasta, oko minute. Bjelanjke sačuvajte za omlet ili neko drugo jelo. Izvadite mahunu vanilije iz mlijeka pa ga ulijte u smjesu postupno uz neprestano miješanje.
  3. Smjesu kuhajte na srednje jakoj vatri miješajući dok se ne počne zgušnjavati, oko pet minuta. Kada se počnu pojavljivati mjehurići (napravite pauzu između miješanja da se pojave), kuhajte još točno minutu. Maknite s vatre i umiješajte komadiće maslaca.
  4. Procijedite kremu kroz sito i posudu odmah prekrijte plastičnom folijom. Prebacite u ledenu kupelj i hladite pola sata. Prebacite u hladnjak i hladite još dva sata. Prije dodavanja kreme miješajte je dok ne bude glatka.

Craquelin

  1. Maslac izrežite na komadiće veličine otprilike centimetra i ostavite neka omekša na oko 20 °C. Brašno prosijte. Pomiješajte smeđi šećer i maslac pa miješajte dok smjesa ne postane glatka i kremasta, oko 3 minute.
  2. Dodajte brašno i sol i miješajte oko 2 minute dok ne dobijete mrvičasto tijesto. Koristite li mikser, miješajte smeđi šećer i maslac srednjom brzinom dok ne postanu glatki i kremasti, oko 2 minute. Savitljivom lopaticom ostružite zdjelu i miješalicu. Dodajte brašno i sol, zatim tucite srednje niskom brzinom oko 2 minute dok ne dobijete mrvičasto tijesto.
  3. Rukama sjedinite tijesto u kuglu (bit će malo ljepljivo, ali nemojte dodavati brašno). Stavite list papira za pečenje na radnu površinu i na njega rasporedite tijesto. Oblikujte tijesto u pravokutan oblik veličine otprilike 15 x 20 cm. Pokrijte drugim listom papira za pečenje. Razvaljajte tijesto u pravokutnik debljine otprilike 3 mm (otprilike 30 x 35 cm).
  4. Prebacite tijesto, zajedno s papirom za pečenje, u lim za pečenje i stavite u zamrzivač na oko 5 minuta ili 15 minuta u hladnjak. U međuvremenu obložite drugi lim za pečenje papirom za pečenje.
  5. Izvadite tijesto iz hladnjaka pa skinite gornji papir. Pomoću okruglog kalupa od 5 cm izrežite 18 okruglih oblika iz tijesta. Radeći brzo, premjestite ih na pripremljeni lim za pečenje u jednom sloju i vratite u zamrzivač. Ako je potrebno, olabavite ih od papira silikonskom lopaticom. Ostatke tijesta možete ponovno razvaljati, ohladiti i izrezati u nove krugove pa ih zamrznuti.

Choux

  1. Narežite maslac na kockice veličine malo više od centimetra, a zatim pomiješajte vodu, maslac, šećer i sol u lončiću. Na jakoj vatri kuhajte oko 2 minute dok se maslac posve ne otopi, odnosno dok ne počne ključati. Maknite s vatre i dodajte prosijano brašno. Miješajte tako da ne ostane grudica. Vratite na vatru i kuhajte miješajući dok se tijesto ne zagrije na 80 °C. Tijesto će biti kompaktno.
  2. Prebacite ga u mikser i kada se ohladi na 62 stupnja, prestanite miksati kako se jaja ne bi skuhala. Umiješajte jedno po jedno jaje, najprije na nižoj brzini pa s vremenom ubrzajte. Sastružite tijesto sa stijenke posude pa sve izmiksajte na srednjoj brzini oko pet sekundi. Imajte na umu da je tijesto dobro koristiti što prije – ne bi trebalo stajati dulje od dva sata. Ako ga ne koristite odmah, prebacite ga u vrećicu koja se može zatvoriti ili poklopite plastičnom folijom.
  3. Namjestite rešetke za pećnicu tako da jedna bude u gornjem srednjem položaju, druga u donjem srednjem položaju i prethodno zagrijte pećnicu na 190 °C. Dva lima za pečenje obložite papirom za pečenje. Istisnite malu količinu tijesta ispod svakog kuta papira za pečenje kako bi se zalijepio i ostao na mjestu (tijesto djeluje kao ljepilo).

Pečenje i punjenje 

  1. Držeći napunjenu slastičarsku vrećicu pod kutom od 90 stupnjeva, ravnomjerno istisnite 9 okruglih oblika od 5 cm i ponovite s drugim limom. Svaki komad poklopite poklopcem od craquelin tijesta tako da bude paralelan s limom pa lagano poklopite.
  2. Stavite u zagrijanu pećnicu i nakon 20 minuta zamijenite limove i zaokrenite ih. Kada se tijesto napuhne i dobije zlatnosmeđu boju (ukupno oko 30 minuta) izvadite ih iz pećnice. Dok je tijesto još uvijek vruće, u sredinu svakog komada zabodite nož i izdubite tako da dobijete rupicu od oko 6 mm. Vratite limove sa slatkim pecivima u isključenu, ali još uvijek toplu pećnicu na oko pola sata. Zatim izvadite i ostavite 15 minuta da se ohladi do kraja.
  3. Jedan po jedan komad napunite kremom služeći se slastičarskom vrećicom – njezin vrh zabodite u rupu tijesta i punite ga sve dok krema ne počne izlaziti van. Obrišite višak i odmah poslužite.

Korisno je znati: Koja je razlika između smeđih i bijelih jaja? +0 Jaja

  • #Recepti
  • #francuski recepti
  • #europski recepti
  • #recept za francuske krafne
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Grije i želudac i dušu: Gusta pileća juha s finom tjesteninom s jajima
Bez vrhnja
Grije i želudac i dušu: Recept za gustu pileću juhu s finom tjesteninom
Recept za prave gurmane: Buffalo piletina - ali kao pizza
Raskošno
Recept za prave gurmane: Jedinstvena "buffalo" pizza s piletinom
Kako napraviti savršenu paellu: Savjeti španjolskog chefa uz koje ne možete pogriješiti
Ponos nacije
Kako napraviti savršenu paellu: Savjeti španjolskog chefa uz koje ne možete pogriješiti
Meki prutići od dizanog tijesta: Mirisno savršenstvo vrijedno čekanja
Lako
Meki prutići od dizanog tijesta: Mirisno savršenstvo idealno za grickanje uz sve!
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Drvena, topla i neodoljivo šarmantna: Kuća za odmor i uživanje u ljepotama Gorskog kotara
Kod Mrkoplja
Drvena, topla i neodoljivo šarmantna: Kuća za odmor i uživanje u ljepotama Gorskog kotara
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Villa Velika
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
"Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu
Ključ savršenog odmora
"Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Štajerski recept
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Vrata Bilogore
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Na granici pokušao unijeti 40 tisuća eura gotovine bez prijave: Carinici novac pronašli u naslonu za ruke
opalili ga po džepu
Pao na granici: Nije napravio ono što mnogi putnici i vozači "zaboravljaju"
Prazne pedijatrijske ordinacije: trećini domova zdravlja nedostaje pedijatar, roditelji prisiljeni na hitnu
Zvono za uzbunu
Došli s bolesnom bebom na pregled, nisu mogli vjerovati što im se dogodilo: "Šokirali smo se, kako je onda u manjim sredinama?"
Teška prometna nesreća u Splitu: Automobil naletio na pješakinju dok je prelazila cestu
U SPLITU
Teška prometna nesreća: Automobil naletio na pješakinju, poginula je
show
Lidija Bačić okrenula novo poglavlje u životu i otkrila o kojoj temi ne želi ni čut
drastična promjena
Lidija Bačić okrenula novo poglavlje u životu: ''Pa znaš što, čudno je i meni, ali...''
Snaha Halida Bešlića Mahira se oglasila nakon njegovog sprovoda
"Jako nam nedostaješ"
Snaha Halida Bešlića oglasila se nakon dženaze, izazvala je mnogo reakcija
Neda Ukraden nije htjela pjevati veliki hit koji ju je proslavio
pred njom je koncert karijere
Neda Ukraden nije htjela pjevati jedan od svojih najvećih hitova: ''Što ću ja sad tamo...''
zdravlje
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Najučinkovitiji biljni saveznici
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Znanstvenici su upravo povezali konzumaciju alkohola s još jednom vrstom raka!
Alarmantni rezultati nove studije
Znanstvenici su upravo povezali konzumaciju alkohola s još jednom vrstom raka!
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Važan korak!
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
zabava
Ovaj kviz počinje lako, ali postaje nemoguć! Možete li ga riješiti?
Pokažite što znate!
Ovaj kviz počinje lako, ali postaje nemoguć! Možete li ga riješiti?
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Urnebesno
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Kad vidite fasadu ove kuće, odmah ćete znati gdje se nalazite
Urnebesno
Kad vidite fasadu ove kuće, odmah ćete znati gdje se nalazite
tech
Google je najavio novu opciju: Aktivirajte je čim prije, može vas spasiti velikih problema
Sigurnost u prvom planu
Google je najavio novu opciju: Aktivirajte je čim prije, može vas spasiti velikih problema
Uvode se ograničenja na popularnoj platformi: Evo u kojem slučaju više nećete moći slati poruke na WhatsAppu
Počinju testiranja
Uvode se ograničenja na popularnoj platformi: Evo u kojem slučaju više nećete moći slati poruke na WhatsAppu
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Novo istraživanje otkriva
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
sport
Scena s treninga otkrila za koga igra 15-godišnji sin Luke Modrića
budućnost je tu
VIDEO Scena s treninga otkrila za koga igra 15-godišnji sin Luke Modrića
Transferi: Evo koliko je Inter platio Dinamu za Petra Sučića
U Top 3 transfera
Inter službeno objavio koliko su platili Dinamu za Petra Sučića
Žena uhvatila muža na tribini s ljubavnicom? Svi su ostali u šoku zbog njenog poteza
Bizarno!
VIDEO Žena uhvatila muža na tribini s ljubavnicom? Svi su ostali u šoku zbog njenog poteza
tv
MasterChef: Ovo je i nas zapeklo! "Umrijet će nam Stipe!"
ZA NAJHRABRIJE
Ovo je i nas zapeklo! "Umrijet će nam Stipe!"
Kumovi: Hoće li obitelj Macan uspjet vratiti obiteljsku grobnicu? Ne propustite doznati u novim epizodama serije "Kumovi"
KUMOVI
Hoće li obitelj Macan uspjeti vratiti obiteljsku grobnicu? Ne propustite doznati u novim epizodama serije "Kumovi"
MasterChef: Nakon što je Sandra napustila natjecanje, za Eliasa je uslijedilo iznenađenje!
BROJ SE SMANJUJE
Nakon što je Sandra napustila natjecanje, za Eliasa je uslijedilo iznenađenje!
putovanja
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Štajerski recept
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
"Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu
Ključ savršenog odmora
"Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
novac
Tko je najveći uvoznik, a tko izvoznik električne energije u Europi?
gdje je hrvatska?
Tko je najveći uvoznik, a tko izvoznik električne energije u Europi?
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Ovo je deset najplaćenijih nogometaša svijeta u 2025.
Forbesova lista
Ovo je deset najplaćenijih nogometaša svijeta u 2025.
lifestyle
Značenje imena Kaja
Simbolizira vedrinu
Tradicionalno, a unikatno: Značenje imena koje su kćeri dali Helena i Dominik Livaković
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Najučinkovitiji biljni saveznici
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Brigitte Macron u trapezicama i čizmama s blok petom
I SAKO JE MRAK
Brigitte Macron: Hlače kojima se iznova vraćamo nakon što se zasitimo skinny i trendi modela
sve
Značenje imena Kaja
Simbolizira vedrinu
Tradicionalno, a unikatno: Značenje imena koje su kćeri dali Helena i Dominik Livaković
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Najučinkovitiji biljni saveznici
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Scena s treninga otkrila za koga igra 15-godišnji sin Luke Modrića
budućnost je tu
VIDEO Scena s treninga otkrila za koga igra 15-godišnji sin Luke Modrića
Gusta pileća juha
Bez vrhnja

Grije i želudac i dušu: Recept za gustu pileću juhu s finom tjesteninom

Ova se kremasta juha kuha bez vrhnja - zgusnuta je brašnom, krumpir joj daje dodatnu punoću, aromatični začini dubinu, a fina široka tjestenina s jajima pretvara je iz predjela u glavno jelo. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Buffalo chicken pizza Hrana i piće
    Raskošno

    Recept za prave gurmane: Jedinstvena "buffalo" pizza s piletinom

  • Prutići od dizanog tijesta Hrana i piće
    Lako

    Meki prutići od dizanog tijesta: Mirisno savršenstvo idealno za grickanje uz sve!

  • Gusta pileća juha Hrana i piće
    Bez vrhnja

    Grije i želudac i dušu: Recept za gustu pileću juhu s finom tjesteninom

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close