Povodom 56. Međunarodne smotre folklora Zagreb, festivalske priredbe koja kroz svoje djelovanje prikazuje različite dijelove domaće i inozemne tradicije, čuvari hrvatskih običaja radili su specijalitete iz različitih dijelova Lijepe Naše. Enzita Kitchen Studio na Zagrebačkom Velesajmu ugostila je gurmane koji su pripremali pazinske cukerančiće, cerničke ćuptete, a zamirisala je i rudarska greblica.

Na početku radionice polaznike je pozdravio dr. sc. Tvrtko Zebec, umjetnički ravnatelj Smotre koji je napomenuo kako hrana oduvijek spaja ljude te kako je ona nezaobilazni kulturni element i društveni katalizator. Zatim je prepustio polaznike u ruke Kasandre Draganić, vrsne gastro blogerice i poznavateljice tradicijskih običaja s portala Vilicom kroz Hrvatsku.

Pikantni, hrskavi, ali sočni cernički ćupteti korijene vuku iz Cernika, mjesta pored Nove Gradiške gdje se tradicionalno spremaju u vrijeme kolinja. Taj slani kolač od tijesta i punjenja za kobasice ima i svoju manifestaciju, Ćuptetijadu. Slasni paketić od tijesta puni se mesom koje ostaje od pripreme kobasica. Tijesto u koje ide svinjska mast, ali i vino ne treba čekati da se digne. Dovoljno ga je napuniti, ubaciti u pećnicu i pričekati da "pozlati".

Pazinski cukerančići, fini kolačići koji se mijese s amonijakom, nakon pečenja se umače u lokalnu malvaziju, a na radionici je poslužila ona vinarije Anđelini iz Pazina. Ovi kolačići zaista zahtijevaju puno umijeća da bi pripremili savršeno tijesto te ga u konačnici pravilno izrezali u prepoznatljive razgranate oblike i poslužili.

Cukerančići su generacijama nezaobilazni na svečanostima poput vjenčanja, a s vremenom su postali autentična slastica i element kulturnog identitet područja pazinštine. Na radionici su sudjelovale Roberta Krivičić i Davorka Šajina iz LAG-a Središnja Istra koje su pokrenule i ostvarile uvrštavanje umijeća izrade pazinskog cukerančića na Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. 

Recept za cerničke ćuptete:

Nadjev:

  • 600 g svinjske plećke
  • 400 g carskog mesa
  • 3 češnja češnjaka
  • sol, papar
  • crvena paprika, ljuta i slatka

Za tijesto:

  • 600 g glatkog brašna
  • 1/2 kocke svježeg kvasca
  • 2 prstohvata soli
  • 2 dl mlijeka
  • 1,5 dl bijelog vina
  • 1,5 dl otopljene svinjske masti

Priprema:

  1. Odaberite meso za nadjev, neka bude dobra kombinacija masti - a savršena je svinjska plećka i carsko meso. Sameljite meso ili ga sitno izrežite. Češnjak protisnite i dodajte mesu. Začinite ga, posolite, popaprite i dodajte crvene paprike. Odlična je kombinacija dimljene slatke paprike i, naravno, malo ljute paprike – neka bude šarf. Ne šparajte na začinima i sve fino promiješajte da začini obgrle svaki komadić mesa. Pustite meso da odstoji. U toplom mlijeku otopite pola kocke svježeg kvasca te mu dodajte malo šećera i brašna. Pustite na toplom da se aktivira.
  2. Otopite svinjsku mast. U prosijano brašno dodajte tri prstohvata soli, dignuti kvasac i mlijeko te krenite mijesiti postepeno dodajući otopljenu mast i vino. Pažljivo dodajte tekućinu, malo po malo dok ne dobijete tijesto Razvaljajte ga na debljinu od pola centimetra i režite na kvadrate 5x5. Na svaki kvadrat stavite žličicu mesa. Naravno, možete biti velikodušniji i dodati koji gram više. Pripremite protvan za pečenje, namažite ga obilno svinjskom masti i u njega redajte u rukama oblikovane jastučiće u obliku ćupteta. Smotajte ih kao paketiće, privucite krajeve kvadratića u sredinu, oni će se prilikom pečenja proširiti. U protvan ih stavljajte tik jedan do drugog, da se malo dodiruju ali da imaju dovoljno mjesta.
  3. Pećnicu ugrijte na 200°C, ubacite ćuptete te smanjite temperaturu na 185°C. Tako ih pecite otprilike četrdesetak minuta (ovisno o pećnici), svakako provjeravajte kako izgledaju, moraju lijepo porumeniti.

Jednostavno, a prefino: Recept za francuski složenac od mljevenog mesa, sira i krumpira Francuski složenac Francuski složenac Francuski složenac +1 Francuski složenac

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju