Ušuškana između Galicije i Kantabrije, na obali Biskajskog zaljeva, Asturija je pokrajina u kojoj možete otkriti i okusiti „pravu Španjolsku“. Barem tako smatraju Španjolci ponosni na to što Asturija nikada nije pala u ruke neprijatelju, misleći pritom na Maure. Najveći gradovi u Asturiji su Gijón i Avilés, a između su raštrkana manja mjesta, okružena predivnom prirodom. Osim kad je riječ o povijesti, arhiteturi i nacionalnim parkovima, u Asturiji treba biti znatiželjan i kad je riječ o gastronomiji. Ponos Asturije je cachopo, jelo koje simbolizira prijateljstvo, dijeljenje, ali i obilje koje je nastupilo nakon neimaštine.

Taj kultni asturijski odrezak zapravo je golemi pohanac koji često visi s tanjura, najčešće u društvu prženih krumpirića, odnosno "patatas fritas". Prvi rez oštricom kroz hrskave krušne mrvice, a zatim i sočno meso otkriva mirise pršuta, sira i sokova od pečenja. Cachopo je savršen primjer koliko naizgled obična hrana može donijeti zadovoljstva, ako se pripremi na pravilan način.

S vremenom se cachopo od domaće ili seoske hrane popeo na društvenoj ljestvici i postao predmet želje vrhunskih chefova koji su ga uvrstili na restoranske menije i nadopunili originalni recept kako bi dobili jelo dostojno bijelih stolnjaka, pa i Michelinovih zvjezdica. U originalu, cachopo se radi od dva golema juneća odreska između kojih se nalazi pršut, a osim krumpirića na tanjuru se mogu naći i crvena paprika i gljive.

A dok sanjamo o sočnom komadu mesa kojim se može nahraniti dvoje gladnih ljudi i zamišljamo asturijske brežuljke donosimo recept za veličanstveni chachopo koji možete napraviti i kod kuće. Ovdje možete baciti pogled  kako se može pripremiti na jedan od načina, a u nastavku je i jednostavni recept. 

Sastojci za cachopo:

  • 8 junećih filea (između 100 – 120 g)
  • 4 kriške pršuta
  • 8 kriški sira
  • 100 g brašna
  • 2 velika jaja
  • 200 g krušnih mrvica

Priprema cachopa:

  1. U jedan tanjur dodajte brašno, u drugi krušne mrvice, a u trećem umutite dva jaja. Očistite meso od žilica pa ga stanjite batom tako da dobijete parove približno jednako dugačkih i širokih odrezaka.
  2. Posolite i popaprite meso. Na prvi odrezak složite kriške šunke i sira pa poklopite drugom polovicom filea i zategnuti po rubovima da se meso dobro spoji, a i unutrašnjost zatvori. Ponovite s preostalim mesom.
  3. Punjene odreske pažljivo spustite u tanjur s brašnom, zatim u jaja pa na kraju krušne mrvice te dobro pritisnite da dodatno spojite meso na rubovima. Po potrebi filete možete još jednom spustiti u jaja i mrvice.
  4. Ulijte ulje u tavu i pustite da se zagrije pa pržite meso, komad po komad. Kada se zapeče s jedne strane, okrenite odrezak na drugu stranu.
  5. Odrezak poslužite s prženim krumpirićima.

Hrskavi pomfrit: Stvari koje vjerojatno niste znali o omiljenom prilogu Krumpir će potamniti nakon što ga oguliti +0 Čips

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju