Sve je napetije u najvatrenijoj televizijskoj kuhinji. Na strest testu je pao Tomislav, a ako već ovog vikenda vi želite provjeriti kako biste se snašli u MasterChefu donosimo vam recept koji je dobro oznojio kandidate.

Kako bi zadržali svoje mjesto u MasterChef kuhinji kandidati su morali replicirati jelo koje se nalazilo ispod zvona, a kreirao ga je Robert Predrag Žmire, bivši natjecatelj MasterChefa, koji je ostao upamćen kao veliki pozitivac i krativac.

Prije nego li su kandidati pokušali "kopirati" lubina s kojim se spajaju brojni senzacionalni okusi, popularni Žmire im je kazao: ''Meni je MasterChef drastično promijenio život. Otvorio sam restoran, radim ono što želim raditi, ono što volim raditi. Ako imate cilj držite se njega. Ušao sam u show kao kulinarski amater, izašao sam kao profesionalac.'' Tako da ako je i vama današnji cilj savršen ručak upustite se u avanturu kreiranja Žmirinog jela, dajemo vam više od 60 minuta ;) Uživajte!

Emisiju MasterChef pratite od ponedjeljka do četvrtka u večernjem terminu na Novoj TV. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

''Kralj Lubin''

File brancina, krema od celera, korjenasto povrće, bukovače u tempuri, ''zrak od graška'', te gel od kruške

Sastojci

File brancina
Celer
Žuta mrkva
Bukovače
Grašak
Sok od kruške
Med
Maslac
Maslinovo ulje
Jaje
Bezglutensko brašno
Biljno ulje
Limunski timijan
Korijander u zrnu
Češnjak
Sol
Papar
Mineralna voda
Xantana Gum
Soja lecitin
Agar agar

Priprema:

1. Pripremiti povrtni temeljac od svih ostataka povrća i imati ga pri ruci.

2. Sok od kruške kuhati do vrenja pa dodati 6.5 g agar agara, dobro promiješati i izliti u plitku posudu da se ohladi i stegne. Hladnu želatinastu masu izraditi u blenderu dok ne dobijemo gel.

3. Grašak skuhati u povrtnom temeljcu, izraditi sa štapnim mikserom i naglo ohladiti. Prije upotrebe dodati 5 g sojinog lecitina i izraditi sa štapnim mikserom.

4. Glavu celera očistiti (odvojiti jedan dio za stošce od celera), nasjeći na kocke i kuhati u posoljenoj vodi s limunskim timijanom. Kad je celer gotov izvaditi timijan, dodati žličicu meda i maslac te izraditi sa štapnim mikserom u finu kremu.

5. Žutu mrkvu oguliti i skuhati s korijanderom i češnjakom pa naglo ohladiti i narezati. Od dijela celera izvaditi stošce i skuhati u vodi od mrkve pa naglo ohladiti.

6. Od bezglutenskog brašna, soli, jaja i mineralne vode napraviti gustu tempuru i staviti u hladnjak ili dodati leda. Bukovače pržiti u tempuri.

7. File brancina tostirati na strani kože na maslinovom ulju. Dodati maslaca pa podliti. File staviti na pliticu kožom prema dolje pa dodati začinjene stošce celera i žute mrkve. Sve staviti u pećnicu na 180 stupnjeva 6 minuta.

8. U lončić staviti kremu od celera i povrtni temeljac pa zagrijati i na vrh žličice dodati xantana gum. Miješati dok krema ne postane svilenkasta.

9. Ohlađenu smjesu za zrak od graška staviti u posudu i uz pomoć štapnog miksera uz samu površinu tekućine izraditi zrak dok se ne dobije gusta pjena.

Recept iz emisije: MasterChef voćna senzacija s kremom od mascarponea MasterChef - 4 MasterChef - 3 MasterChef - 2 +1 MasterChef - 1
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju