Ulična hrana, odnosno street food, postala je neizbježan dio svakog putovanja, bez obzira na to gdje se nalazite. Od azijskih uličnih štandova do latinoameričkih voćnih štandova, svaka kultura ima svoje specijalitete koji će zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane. Brojni putnici tvde kako se na takvim mjestima jede jednako dobro kao u najboljim restoranima, što potvrđuje kako neka od takvih mjesta imaju najviša priznanja, čak i Michelinove zvjezdice. U ovom članku predstavljamo po mnogima pet najboljih street food destinacija na svijetu.

Bangkok, Tajland

Ulična hrana u Bangkoku je kulinarsko iskustvo koje moraju svi doživjeti. Ulice Bangkoka pune su prodavača hrane i štandova, od kojih svaki nudi jedinstven izbor svježe pripremljenih jela.

Ako se i ne odlučite za pikantnu salatu od papaje ili npr. ljepljivu rižu od zelenog manga, sigurno ćete pronaći nešto za sebe. Jedno od najpopularnijih uličnih jela je Pad Thai, jelo koje sadrži pržene rezance s povrćem, škampima ili piletinom, jajima i kikirikijem. Druga jela poput juhe Tom Yum i crvenog curryja također su široko dostupna na uličnim štandovima i malim restoranima diljem grada.

Istanbul, Turska

Istanbulska ulična hrana poznata je među turistima te je sastavni dio gradske kulinarske kulture. Ulice su pune prodavača koji prodaju niz ukusnih i pristupačnih zalogaja koji istražuju dubinu i raznolikost turske kuhinje.

Neki popularni primjeri uključuju simit, okrugli kruh sa sjemenkama sezama; döner kebab, začinjeno meso izrezano s okretnog ražnja; i börek, lisnato pecivo punjeno sirom ili mesom. Također, morate probati punjeni pečeni krumpir; midye dolma, dagnje punjene rižom i začinima; midye tava (pohane dagnje) i kokoreç, ovčja crijeva na žaru.

Ovi ukusni zalogaji brzi su, jednostavni za jesti u pokretu i savršeni za turiste koji se žele prepustiti lokalnim okusima bez trošenja novca. Istanbul svakako opravdava svoju reputaciju "svjetske prijestolnice ulične hrane". Ako se u potrazi za nekim brzim snackom nakon izlaska, svakako pronađite poznati turski „mokri burger“ – Islak burger.

Svemir za sebe: Vodič kroz slasne vrste turskog kebaba Iskender kebab Ciger kabab Cag kebab +2 Patlıcan Kebab

Mexico City, Meksiko

Ako ste strastveni gurman, onda će Meksiko City street food biti raj za vas. Ovaj živahni grad stekao je slavu po svojoj ukusnoj uličnoj hrani koja nije samo ukusna, već je i jeftina. Budite spremni počastiti svoje nepce tacos al pastorom, pečenom svinjetinom narezanom i posluženom na tortiljama s ananasom, cilantrom, lukom i začinjenom salsom ili elotesom (kukuruz) prelivenim majonezom, sirom, čilijem u prahu i sokom od limete.

Za one koji vole slatko isprobajte churros; tijesto prženo u dubokom ulju do zlatno smeđe boje koje je hrskavo izvana i mekano iznutra, posluženo s umakom od karamele i posutom šećerom od cimeta.

Ako želite nešto što nikada nećete pronaći u Hrvatskoj, pa čak ni u Europi, probajte chapulines (skakavce), koji se smatraju jednim od najpopularnijih zalogaja u Mexico Cityju koji se preliju umakom od čilija prije nego što vam se stave na tanjur. Možete ih kupiti i u supermarketu s raznim začinima (barbecue, češnjak…). Meksikanci svoju uličnu hranu shvaćaju vrlo ozbiljno pa se nemojte ustručavati skrenuti s popularnih turističkih staza dok tražite nešto za pojesti.

New York City, SAD

New York je poznat po svojoj nevjerojatnoj sceni ulične hrane. Od hrenovki i pereca do falafela i tacosa, užurbane gradske ulice dom su raznolike ponude ukusnih zalogaja i obroka koji mogu zadovoljiti svaku želju.

Neka od najpoznatijih njujorških jela uključuju klasičnu hrenovku na koju se dodaje kiseli kupus ili luk, i mekane perece, svježe poslužene od jednog od mnogih uličnih prodavača. Ako ste u potrazi za egzotičnijim okusima, svakako pronađite food truck koji poslužuje autentična jela međunarodne kuhinje poput shawarme ili korejskih tacosa s roštilja.

Bez obzira na to hoćete li na brzinu nešto zalogajiti na putu do posla ili uživate u ležernom isprobavanju hrane kroz različite gradske četvrti, njujorška ulična hrana zasigurno će impresionirati svojom kvalitetom, okusom i jedinstvenim karakterom.

Mumbai, Indija

Ulična hrana u Mumbaiju nije samo ukusna, ona je iskustvo samo po sebi. Ulice Mumbaija krcate su štandovima koji prodaju razne vrste ukusnih i aromatičnih jela koja zadovoljavaju sve vrste ukusa i potreba.

Od klasičnog vada pava do ljutog pani purija, sigurno ćete pronaći nešto što će oduševiti vaše nepce. Prepoznatljivo jelo mumbajske ulične hrane nedvojbeno je pav bhaji, koje se sastoji od lepinje s maslacem poslužene s curryjem i zgnječenog povrća kuhanog na začinima i maslacu.

Ostala popularna jela uključuju chaat, dosu, kebab i biryanis. S toliko dostupnih opcija po pristupačnim cijenama, ulična hrana u Mumbaiju postala je sastavni dio života za lokalno stanovništvo i turiste koji žude za zadovoljavajućim obrokom dok su u pokretu ili dok istražuju užurbane gradske ulice. Pripazite samo na higijenske standarde koji su u Indiji daleko niži od onih u zapadnim zemljama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju