Punjene tikvice klasično su libanonsko jelo koje se priprema u svakoj obitelji i uvijek je jednako popularno. Obično se pune kouse, male i široke svijetlozenene tikve s Bliskoga istoka, ali naše domaće, obične ljetne tikvice dostojno će ih zamijeniti.

Izdubljeno meso tikvica u ovom vam receptu neće trebati, pa ćete i za idući dan imati pola ručka – na primjer ako od "ostataka" napravite popečke od tikvica.

U Libanonu i na Bliskom istoku postoji više varijacija ovog jela, ali najčešća je ova za koju donosimo recept – s umakom od rajčice, dok je druga varijacija koju ćete često sretati u tim krajevima ona s umakom od jogurta.

Ovaj recept, s umakom od rajčice i mješavinom mljevene junetine i riže sigurno će vas podsjetiti na nadjev kojim mi punimo paprike. Razlika je u tek nekoliko začina, a sasvim smo uvjereni da bi tikvice bile sasvim zadovoljne i našim nadjevom za paprike.

Punjene tikvice možete poslužiti s tankim pita kruhom, jogurtom ili s pireom od krumpira.

Sastojci za punjene tikvice:

  • 7-8 većih tikvica, opranih, ocijeđenih i izdubljene sredine
  • 200 g passate od rajčice
  • 1 čajna žličica soli
  • 4 šalice vode

Za nadjev:

  • 1 šalica riže srednjeg zrna
  • 230 g nemasne mljevene junetine
  • 2 velike zrele rajčice, narezane na komade
  • 1 čajna žličica mljevenog pimenta
  • ½ čajne žličice mljevenog crnog papra
  • 1 čajna žličica mljevenog cimeta
  • 1 čajna žličica soli
  • 2 žlice omekšalog maslaca

Priprema punjenih tikvica:

  1. Tikvice operite i osušite, odrežite im peteljke i osušene suprotne krajeve. Pažljivo izdubite tikvice nožem. Meso sačuvajte i iskoristite za neko drugo jelo, na primjer popečke od tikvica.
  2. Izblendajte rajčice u glatku smjesu.
  3. U velikoj zdjeli dobro izmiješajte sastojke za nadjev - rižu, mljevenu junetinu, maslac, izblendane rajčice, začine i sol.
  4. Rukama punite svaku tikvicu smjesom od mesa i riže. Pola centimetra od vrha tikvice ostavite prazno jer će nadjev nadoći kad se riža skuha.
  5. Punjene tikvice složite po visini u veći lonac i dodajte vode, tek toliko da prekrije tikvice.
  6. Poklopite lonac i kuhajte na srednje jakoj vatri dok voda ne prokuha.
  7. Smanjite vatru i dodajte passatu od rajčice.
  8. Pokrijte lonac i nastavite kuhati 45 minuta ili dok tikvice ne omekšaju, a nadjev od riže ne bude potpuno kuhan.
  9. Prema potrebi dodajte još soli.
  10. Poslužite i uživajte!

5 recepata koje mora isprobati svaki ljubitelj tikvica Tikvice su vrlo fleksibilna namirnica Pohani cvjetovi tikvica Složenac +0 Hrskave tikvice možete napraviti i u pećnici

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju