Pulla je slatki kruh s kardamomom koji se u Finskoj tradicionalno jede u vrijeme uskrsnih blagdana.

Pulla je svojevrsna finska pinca. Ovaj slatki kruh najčešće  Najčešće se premazuje maslacem i džemom te servira za doručak uz kavu.

Tijesto za pulla kruh se plete u pletenicu, premazuje žumanjkom i slatkim vrhnjem u koji se dodaje ekstra kardamoma, te posipa bademima prije nego što se stavlja u pećnicu.

Priprema ovoga kruha iziskuje nešto dodatnog truda i vremena, ali isplati se potruditi kako biste mogli uživati u tom tradicionalnom finskom specijalitetu.

Sastojci za kruh:

  • 360 g brašna
  • 160 ml toplog mlijeka
  • 70 g šećera
  • 45 g maslaca
  • 7 g instant suhi kvasca u prahu
  • 2 velika jaja
  • 1,5 čajna žličica kardamoma u prahu
  • prstohvat soli

Sastojci za premaz:

  • 2 žlice šećera
  • 1 žumanjak
  • 1 žlica vrhnja za šlag
  • ½ čajne žličice kardamoma u prahu
  • listići badema

Priprema:

  1. Pomiješajte toplo mlijeko, instant kvasac i šećer. Stavite mješavinu na sobnu temperaturu oko deset minuta.
  2. Kada je kvasac „aktiviran“ dodajte kardamom u prahu i jaja i miksajte dok se sastojci ne povežu.
  3. Postupno dodajte brašno i maslac i nastavite miksati sve zajedno oko deset minuta dok ne dobijte glatku kuglu tijesta.
  4. Prebacite tijesto u pobrašnjenu posudu, prekrijte ga plastičnom folijom i ostavite da se diže oko sat vremena, odnosno dok mu se ne udvostruči volumen.
  5. Udarite rukom u sredinu tijesta kako bi zrak izašao iz njega.
  6. Ostavite da se tijesto diže još oko pola sata.
  7. Tijesto podijelite na otprilike tri jednaka dijela – svaki dio razvucite u dugu traku, te ih međusobno ispletite u pletenicu. Učvrstite početak i kraj pletenice i prebacite oblikovano tijesto u namašćeni kalup za pečenje kruha.
  8. Pustite da se kruh diže još oko pola sata.
  9. Napravite premaz za slatki kruh: pomiješajte žumanjak, vrhnje za šlag, šećer i kardamom. Premažite smjesu preko površine kruha i pospite bademe u listićima.
  10. Pecite slatki kruh u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 Celzijevih stupnjeva oko 22 do 25 minuta.
  11. Ohladite kruh prije posluživanja. Dobar tek!

Koje brašno odabrati? Vodič koji otkriva najbolje vrste za savršeni kruh, fritule, pizzu, kolače... Babine fritule Za palačinke se koristi i glatko i oštro brašno Zeleni rezanci sa slaninom i gljivama +1 Zdrave vrste brašna

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju