Pulla je slatki kruh s kardamomom koji se u Finskoj tradicionalno jede u vrijeme uskrsnih blagdana.
Pulla je svojevrsna finska pinca. Ovaj slatki kruh najčešće Najčešće se premazuje maslacem i džemom te servira za doručak uz kavu.
Tijesto za pulla kruh se plete u pletenicu, premazuje žumanjkom i slatkim vrhnjem u koji se dodaje ekstra kardamoma, te posipa bademima prije nego što se stavlja u pećnicu.
Priprema ovoga kruha iziskuje nešto dodatnog truda i vremena, ali isplati se potruditi kako biste mogli uživati u tom tradicionalnom finskom specijalitetu.
Sastojci za kruh:
- 360 g brašna
- 160 ml toplog mlijeka
- 70 g šećera
- 45 g maslaca
- 7 g instant suhi kvasca u prahu
- 2 velika jaja
- 1,5 čajna žličica kardamoma u prahu
- prstohvat soli
Sastojci za premaz:
- 2 žlice šećera
- 1 žumanjak
- 1 žlica vrhnja za šlag
- ½ čajne žličice kardamoma u prahu
- listići badema
Priprema:
- Pomiješajte toplo mlijeko, instant kvasac i šećer. Stavite mješavinu na sobnu temperaturu oko deset minuta.
- Kada je kvasac „aktiviran“ dodajte kardamom u prahu i jaja i miksajte dok se sastojci ne povežu.
- Postupno dodajte brašno i maslac i nastavite miksati sve zajedno oko deset minuta dok ne dobijte glatku kuglu tijesta.
- Prebacite tijesto u pobrašnjenu posudu, prekrijte ga plastičnom folijom i ostavite da se diže oko sat vremena, odnosno dok mu se ne udvostruči volumen.
- Udarite rukom u sredinu tijesta kako bi zrak izašao iz njega.
- Ostavite da se tijesto diže još oko pola sata.
- Tijesto podijelite na otprilike tri jednaka dijela – svaki dio razvucite u dugu traku, te ih međusobno ispletite u pletenicu. Učvrstite početak i kraj pletenice i prebacite oblikovano tijesto u namašćeni kalup za pečenje kruha.
- Pustite da se kruh diže još oko pola sata.
- Napravite premaz za slatki kruh: pomiješajte žumanjak, vrhnje za šlag, šećer i kardamom. Premažite smjesu preko površine kruha i pospite bademe u listićima.
- Pecite slatki kruh u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 Celzijevih stupnjeva oko 22 do 25 minuta.
- Ohladite kruh prije posluživanja. Dobar tek!
Koje brašno odabrati? Vodič koji otkriva najbolje vrste za savršeni kruh, fritule, pizzu, kolače... +0