Teško je zamisliti proljeće i Uskrs bez slatke sirnice, koja idealno paše kao doručak, slatko poslije ručka ili jednostavan griz u prolazu kada se zaželite počastiti.
Ključ izrade mekane i ukusne sirnice jest strpljenje i dobar recept. Receptom mi častimo, a vi nabavite malo strpljenja i uživajte u pripremi slastice bez koje Uskrs i proljeće nisu isti.
Sastojci za sirnicu:
- 1 kg brašna za dizana tijesta
- 250 g maslaca
- 250 g šećera
- 1 žličica soli
- 3 jaja
- 6 žumanjaka
- 2 dl mlijeka
- 20 g suhog kvasca
- 2 vanilin šećera
- 1 dl soka od naranče
- malo tamnog ruma ili rakije
- limunova korica
Priprema sirnice:
- Ako je mlijeko iz frižidera, malo ga ugrijte da bude mlako i pomiješajte s kvascem, žličicom šećera i malo brašna. Ostavite na toplom desetak minuta da kvasac proradi.
- U drugu posudu pomiješajte brašno, ostatak šećera, sol, vanilin šećer, koricu limuna, rum, narančin sok, dva jaja i šest žumanjaka, maslac koji ste otopili te dodajte kvasac.
- Sve to dobro umijesite i ostavite na toplom mjestu da se diže minimalno tri sata.
- Tijesto podijelite na tri dijela, oblikujte sirnice i škarama na vrhu napravite dva reza te stavite u hladnu pećnicu.
- Zatim pećnicu uključite na 200 stupnjeva te pecite 20 minuta. Nakon što se sirnica pekla 20 minuta, izvadite je iz pećnice i premažite razmućenim žumanjkom te pospite razmrvljenim kockama šećera. Vratite u pećnicu i pecite još 20 minuta na 150 stupnjeva.