Darko Kontin za sebe kaže kako nema svoju kulinarsku priču iako iza njega stoje recepti i jela koja već godinama izazivaju glad, i to ne samo zato što je vješt fotograf nego i veliki kreativac u kuhinji, koji spretno barata namirnicama i tehnikama.

''Počeo sam kuhati još za vrijeme fakulteta. Bio sam gladan, studentska kuhinja mi se baš nije svidjela i tako je krenulo moje gastronomsko istraživanje, s vremenom kuhanje i ljubav prema hrani'', prisjeća se Darko, koji je tada shvatio da kuhanje za njega nije puko preživljavanje, nego vrsta relaksacije. ''Proces kuhanja nešto je što me neopisivo opušta i neka vrsta ljubavi jer se kroz hranu volim prisjetiti nekih stvari u djetinjstvu i neka me jela jako emotivno vežu uz neke lijepe trenutke.''

Brzi odrezak s pesto umakom na super tankim trakicama pomfrita Brzi odrezak s pesto umakom na super tankim trakicama pomfrita (Foto: Tibor Marochini/Nova studio)

U prvi dvoboj s Darkom ući će food-blogerica i kreatorica sadržaja za digitalne medije Ana Antunović. Ana je svoj profil na Instagramu otvorila 2018. jer su je kolege na tadašnjem poslu tražili recepte za inspiraciju.

''Hrana za mene predstavlja užitak i uvijek kažem za sebe da ne volim toliko kuhati koliko volim hraniti ljude, posebno svoje prijatelje. Cijela priča oko Kuhane i pečene i kuhanja počela je tako što sam ja uživala u tome da pripremam drugima večere. Svaki dan kad bih objavila nešto na svojem profilu, bilo je jako puno odgovora na tu priču ili sliku, tako da sam u jednom trenutku odlučila presjeći i početi se baviti kuhanjem'', rekla nam je Ana.

Da je danas Ana ozbiljan profesionalac kada je kuhinja u pitanju, potvrđuje i Darko: ''Ana je super, pratim njezin rad, znam je već neko vrijeme. Čini mi se da će napraviti savršeno jelo, prekrasno ukrašava tanjure i znam da je dobra s okusima. Veselim se tom izazovu, ne vjerujem da ću biti moćniji na tanjuru pored nje, ali bit će mi to lijepo iskustvo, tako da se stvarno radujem tome.''

Jesen na tanjuru Ane Antunović Jesen na tanjuru Ane Antunović (Foto: Tibor Marochini/Nova studio)

Veliko poštovanje prema svojem protivniku osjeća i Ana: ''Vjerujem da je on jedan od prvih deset ljudi koje sam zapratila kad sam otvorila Kuhanu i pečenu, tako da dugo godina pratim njegov rad. Uživam u njegovim slikama hrane, ali i u svemu što radi i mislim da je on jedan od pionira hrvatske blogerske scene, tako da mi je jako drago da ćemo mi ukrstiti snage.''

Tko će se od njih dvoje bolje snaći u ovom izazovu, odlučit će chef Darko Vlašić, koji će ocjenjivati jela blogera u našem serijalu. S desetogodišnjim iskustvom rada u poznatim restoranima Darko Vlašić će odlučiti koji će blogeri proći dalje i u konačnici proglasiti onog najboljeg.

Najviše volim kuhati…

Ana: Preferiram mesna jela, iako to ne znači da ne eksperimentiram i istražujem druge okuse. Dolazim iz obitelji u kojoj je meso svakodnevno na meniju, znam dosta o mesu, ali trudim se otkrivati i veganske i vegetarijanske recepte. Zapravo jako želim da se konzumacija mesa umanji i da svi skupa počnemo konzumirati više ribe i povrća, tako da pokušavam u svojim receptima imati tu neku šaroliku sliku.

Darko: Najviše volim kuhati slano, nije mi bitna namirnica dok god je slano i hrskavo, to mi je prvo na tanjuru. Pretežno jedem mesna jela. Volim dosta junetinu i jela na bazi piletine.

Ne volim jesti…

Ana: Najmanje sam spretna u pripremi ribe. Ne volim jako jesti ribu, iako je to jako čudno jer dolazim s Pelješca, ali taj dio o mesnoj obitelji, valjda otuda to vuče. Nisam vična u spremanju ribe i riba mi je najveći izazov. Već sam puno bolja jer vježbam i trudim se jednom do dva puta tjedno jesti ribu, ali i dalje mogu puno bolje.

Darko: Samo dva jela ne volim jesti. Jedno od njih je hladetina – uz najbolju volju ne mogu. Drugi je tlačenica, mislim da se tako kaže. Mi prigorci kažemo prezvušt, to je isto jedno jelo od kojeg imam traumatična iskustva iz djetinjstva.

Nikad mi neće dosaditi…

Ana: Pršut. Iako moja obitelj prerađuje suhomesnate proizvode, pa tako i pršut, i imam neograničene količine pršuta, i dalje ga jako volim, i dalje mi je jedan od najdražih osjećaja u životu doći kod mame kući na topli kruh ispod peke, namazati skutu i na to staviti fetu pršuta.

Darko: Mislim da su jaja namirnica koja mi nikad neće dosaditi, a od mesa slanina. To je jedini razlog zbog kojeg nikad ne bih mogao postati vegan.

Ne mogu zamisliti tjedan bez…

Ana: Namirnice bez kojih ne mogu zamisliti tjedan su maslac, parmezan, i to neki jako dobar parmezan, i neki dobar komad mesa.

Darko: Ne mogu zamisliti niti dan bez jaja, to je namirnica koju doma najviše trošim. Na sreću, još uvijek imam baku koja još uvijek ima koke nesilice, tako da imam puno jaja. Nakon jaja tu je luk. To su dvije namirnice bez kojih nijedno jelo ne pripremam.

Za pripremu dobrog komada mesa ključno je…

Ana: Za pripremu dobrog komada mesa više je ključnih faktora. Prvo je čišćenje, dakle čišćenje što je moguće više žilica. Ja ne uklanjam kompletno svu masnoću jer smatram da masnoća ipak puno doprinosi okusu mesa. Zatim, jako dobra tava, po mogućnosti od lijevanog željeza, bez obzira na to što ju je malo teže održavati, ali stvarno odlično radi svoj posao. Treba znati točno u kojem trenutku meso izvaditi i prebaciti u pećnicu, koliko ga držati u pećnici i tu nema recepta jer sve ovisi o komadu mesa koji spremamo.

Darko: Za pripremu dobrog komada mesa ključno je strpljenje. Ako se priprema na naglo, na gril tavi ili roštilju, bitno je strpljenje. Ne treba žuriti, ne treba ga previše okretati, pritiskati ili čak zbog brzopletosti obraditi na prejakoj temperaturi jer će se onda ili presušiti ili prepeći.

Anine i Darkove kulinarske vještine pogledajte u videu i otkrijte kako su uz nekoliko sezonskih namirnica iz Konzuma napravili jela vrijedna i najboljih restorana.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Konzum po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju