''Cooking Croatia je gastrotura pod sloganom 'Doživite Zagreb svim osjetilima'. Znači, obilazak Dolca, kupnja namirnica, škola kuhanja zagrebačke hrane, degustacija istih i diplomica'', o ovoj posebnoj ponudi, koju korisnici Mastercard® kartica mogu kupiti na priceless.com, ispričala nam je autorica projekta Željka Šošić, koja mnogobrojnim polaznicima svoje male kulinarske školice, prije svega, nudi neprocjenjivo iskustvo.
Danas turistima nije dovoljno razgledavanje grada i atrakcije koje im se nude na ulicama poput raznih festivala i slično. Žele se kući vratiti s uvidom u život lokalaca i iskustvom druženja s njima, a ako tomu pridodate i gastronomiju, gradove tada zaista možete doživjeti svim osjetilima.
Cooking Croatia by Papica - gastrotura koja oduševljava turiste - 8
(Foto: Nova Studio)
''Našu gastroturu najčešće uzimaju Amerikanci koji prvo planiraju turu godinu dana, 6 mjeseci minimalno, kojima je ovo otkriće – od placa kakav oni nemaju do probavanja svježih namirnica, sira i vrhnja koje možeš probati s kumicama, cijele te komunikacije, okusa, mirisa. Oni to nemaju i njima je to ono po čemu će pamtiti Zagreb i Hrvatsku zauvijek'', kaže Željka, koja nam je ispričala kako se stranci, posebno Amerikanci najviše čude koliko okusa ima naše voće i povrće te ih oduševljava činjenica da sve to bez problema mogu isprobati, onako, u prolazu.
Ova neobična gastrotura traje sedam sati, od 10:00 do 17:00 te počinje na kavici, gdje se Željka sa svojim gostima dogovara što će kuhati, tko što voli jesti s obzirom na sezonu. Namirnice uvijek kupuju sezonski i prilagođavaju ih zagrebačkoj kuhinji.
Tako je i naše druženje započelo kavicom, a vrlo smo se brzo dogovorili da ćemo raditi ajngemahtec, pohanog piceka, marelice u šlafroku, zelje salatu, a za prilog je plan bio vidjeti što ima od sezonskog povrća. Ako ima graška, kupit ćemo grašak, ako ne, onda buća čušpajz s koprom ili dinstane mahune, koje su sada u vrhuncu sezone.
Cooking Croatia by Papica - gastrotura koja oduševljava turiste - 9 (Foto: Nova Studio)
Nama uobičajen dan na Dolcu Željka nam je pomogla doživjeti očima turista. Zanima ih sve, od izrade sira do čvaraka, čude se izgledu riba na ribarnici, zanima ih o čemu razgovara s kumicama kad kupuje povrće, kako se cjenka, što to znači ''zagrebačka špica'' i ostale stvari koje onako usput skupe iz turističkih prospekata ili vodiča. Informacije od lokalaca, neprocijenjiva iskustva i sjećanja koja čuvaju zauvijek ono je što zanima današnjeg turista, a dostupna su im na priceless.com. Tako i nama dođe da primjerice razgledavamo svoj grad u starom jugiću ili vidimo kako je to biti timaritelj u zagrebačkom Zoološkom vrtu.
Osim o današnjim prilikama, Željka im priča i o nekim prošlim vremenima. Primjerice, tko je obično u zagrebačkim domovima kuhao, a tko išao u nabavku, zašto štandovi s cvijećem stoje baš na putu od Dolca prema Trgu te koje su se kulinarske tehnike i domišljati recepti koristili kako bi se spravljala jela koja mirišu na djetinjstvo.
I mi smo s buketićem za domaćicu krenuli u dom simpatične Željke, koja svoje goste često vodi i na sajam antikviteta na Britancu ili neko drugo događanje koje ih privuče putem.
U njezinu stanu prepunom antiknih detalja obukli smo pregače, zasukali rukave i prionuli pripremi slasnog zagrebačkog ručka. Dok smo čistile mahune, Željka nam je pokazala kako se trančira picek u nekoliko sekundi i radi ljetna verzija starog purgerskog recepta, jabuka u šlafroku.
Cooking Croatia by Papica - gastrotura koja oduševljava turiste - 11 (Foto: Nova Studio)
Za svoje zalaganje dobile smo i diplomu, koja ponosno visi na redakcijskom zidu.
Naša nam je domaćica na kraju druženja otkrila da je njezini posjetitelji iz daleke Amerike često zovu kada zapnu u kuhinji kako bi ih podsjetila na recept koji im je pokazivala u svom zagrebačkom domu, u kojem su se, vjerujemo, osjećali ugodno i dobrodošlo kao i mi.