Što Talijani jedu za Uskrs? Mnogi korizmeni post prekidaju upravo s pizzom, odnosno s pizzom Chiena. Riječ je jelu sličnijoj slanoj piti nego pizzi, a koja se nadjeva stvarima koje su u postu bile zabranjene.

S obzirom da je ova pizza dekadentna proslava svih sastojaka koje su u korizmi bile zabranjene 40 dana, obiluje velikim količinama kaloričnih namirnica – od svinjske masti koja se stavlja u tijesto do obilnih količina sira, jaja, salame i pršuta koje idu u nadjev.

Ovisno o regiji, ovo se jelo drugačije zove i priprema. Poznata su imena pizza Chiena, pizza Piena ili pizza Rustica.

Sastojci za pizzu Chiena:

  • 720 g brašna
  • 600 g salame
  • 600 g sira mozzarella
  • 450 g svinjske masti
  • 400 g ricotte
  • 200 g pršuta
  • 180 ml hladne vode
  • 100 g parmezana
  • 14 svježih jaja
  • 12 tvrdo kuhanih jaja
  • sol i papar po želji

Priprema pizze Chiena:

  1. Napravite tijesto ručno ili u dobroj sjeckalici povrća: pomiješajte brašno s 20 g naribanog parmezana, soli i paprom. Dodajte mast, jedno jaje i vodu.
  2. Pulsirajte / mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Podijelite ga dva nejednaka dijela – za donji dio pite ostavite dvije trećine tijesta, a za gornji dio jednu trećinu.
  3. Svaki dio tijesta umotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.
  4. Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.
  5. Istucite jedno jaje s jednom žlicom vode i stavite sa strane.
  6. Na lagano pobrašnjenoj podlozi razvucite veći komad tijesta u krug promjera oko 55 centimetara i debljine oko 3 milimetara.
  7. Stavite donji dio tijesta u dublji kalup i pustite da krajevi tijesta prelaze preko ruba kalupa.
  8. Na tijesto naslažite salamu narezanu na kriške. Prekrijte je s riccotom, pa slojem pršuta, pa slojem nasjeckane mozzarelle. Na sir dodajte kriške tvrdo kuhanih jaja – sada biste trebali doći do vrha kalupa.
  9. Ostatak svježih jaja istucite sa soli, paprom i preostalim parmezanom. Prelijte dobivenu smjesu preko naslaganih sastojaka.
  10. Drugi dio tijesta razvucite u krug, prekrijte tijestom pitu i spojite rubove s donjim dijelom tijesta.
  11. Na vrhu zarežite tijesto – napravite znak X. Vrh pite premažite mješavinom jaja i vode.
  12. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva oko pola sata. Potom smanjite temperaturu na 160 Celzijevih stupnjeva i pecite još 2,5 sati dok tijesto nije zlatno-smeđe, a nadjev pečen do kraja.
  13. Ohladite prije posluživanja. Dobar tek!

15 tisuća razbijenih jaja: Ovako se slavi početak proljeća na jugu Francuske Pečenje velikog omleta u Bessièresu u Francuskoj - 4 Pečenje velikog omleta u Bessièresu u Francuskoj - 3 Pečenje velikog omleta u Bessièresu u Francuskoj - 2 +0 Pečenje velikog omleta u Bessièresu u Francuskoj - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju