Što Talijani jedu za Uskrs? Mnogi korizmeni post prekidaju upravo s pizzom, odnosno s pizzom Chiena. Riječ je jelu sličnijoj slanoj piti nego pizzi, a koja se nadjeva stvarima koje su u postu bile zabranjene.
S obzirom da je ova pizza dekadentna proslava svih sastojaka koje su u korizmi bile zabranjene 40 dana, obiluje velikim količinama kaloričnih namirnica – od svinjske masti koja se stavlja u tijesto do obilnih količina sira, jaja, salame i pršuta koje idu u nadjev.
Ovisno o regiji, ovo se jelo drugačije zove i priprema. Poznata su imena pizza Chiena, pizza Piena ili pizza Rustica.
Sastojci za pizzu Chiena:
- 720 g brašna
- 600 g salame
- 600 g sira mozzarella
- 450 g svinjske masti
- 400 g ricotte
- 200 g pršuta
- 180 ml hladne vode
- 100 g parmezana
- 14 svježih jaja
- 12 tvrdo kuhanih jaja
- sol i papar po želji
Priprema pizze Chiena:
- Napravite tijesto ručno ili u dobroj sjeckalici povrća: pomiješajte brašno s 20 g naribanog parmezana, soli i paprom. Dodajte mast, jedno jaje i vodu.
- Pulsirajte / mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Podijelite ga dva nejednaka dijela – za donji dio pite ostavite dvije trećine tijesta, a za gornji dio jednu trećinu.
- Svaki dio tijesta umotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.
- Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.
- Istucite jedno jaje s jednom žlicom vode i stavite sa strane.
- Na lagano pobrašnjenoj podlozi razvucite veći komad tijesta u krug promjera oko 55 centimetara i debljine oko 3 milimetara.
- Stavite donji dio tijesta u dublji kalup i pustite da krajevi tijesta prelaze preko ruba kalupa.
- Na tijesto naslažite salamu narezanu na kriške. Prekrijte je s riccotom, pa slojem pršuta, pa slojem nasjeckane mozzarelle. Na sir dodajte kriške tvrdo kuhanih jaja – sada biste trebali doći do vrha kalupa.
- Ostatak svježih jaja istucite sa soli, paprom i preostalim parmezanom. Prelijte dobivenu smjesu preko naslaganih sastojaka.
- Drugi dio tijesta razvucite u krug, prekrijte tijestom pitu i spojite rubove s donjim dijelom tijesta.
- Na vrhu zarežite tijesto – napravite znak X. Vrh pite premažite mješavinom jaja i vode.
- Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva oko pola sata. Potom smanjite temperaturu na 160 Celzijevih stupnjeva i pecite još 2,5 sati dok tijesto nije zlatno-smeđe, a nadjev pečen do kraja.
- Ohladite prije posluživanja. Dobar tek!
15 tisuća razbijenih jaja: Ovako se slavi početak proljeća na jugu Francuske +0