Puno povrća koje je kraće termički obrađeno, piletina i začini ono je što vam treba za jedan brzi, zdravi wok koji smo kuhali s Daliborom Matanićem. U posljednje vrijeme radio je na tome da skine pokoju kilu i zbog toga je promijenio prehranu. ''Puno više kuham nego što se to možda čini na prvu. Gotovo svaki dan kuham'', rekao nam je naš poznati redatelj, koji je počeo kuhati, a da u tome i uživa tek kad se oženio, a sada je raspodjela tog ''kućanskog posla'' u njihovom domu 50:50.
S novom prehranom ponekad bi kuhao samo za sebe, a našalio se kako s kilama nije izgubio i živce, ali je možda pokojeg prijatelja.
Njegovo pak prijateljstvo s Podravkom traje dulje od 15 godina. Režirao je i njihove reklamne spotove povodom 75 godina poslovanja, koji su, kako kaže, iz nekog internacionalnog kuta pokazali Podravkine proizvode koje svi dobro poznajemo i imamo u našim smočnicama, poput ajvara ili Vegete.
Kao svoje omiljeno jelo predstavio je azijski wok, za koji piletinu najradije reže na trakice, upravo onako kako ju je spremao i Podravkin chef Mišel Tokić u emisiji ''Kuhamo s Podravkom''. Osim planetarno poznatog dodatka jelima s povrćem Vegete , najdraži začini su mu oni svježi koje doma uzgaja, a u svoj wok voli dodati čili i ''pretjerati'' sa sojinim umakom ili Vegeta Natur tekućim dodatkom jelima, kao u ovom woku koji je napravio sa chefom Mišelom Tokićem u društvu Tatjane Jurić.
Koliko je fin ovaj jednostavni wok, provjerite sami uz ovaj recept.
RECEPT - PILETINA S POVRĆEM IZ WOKA
Sastojci:
- 2 pileća filea (250 g)
- 1 žlica Dolcela Gussnela
- 100 ml ulja za prženje
- 100 g poriluka
- 1 paprika
- 150 g tikvica
- 1 češanj češnjaka
- ¼ žličice Vegeta Maestro đumbir
- ¼ žličice Vegeta Maestro crnog papra
- prstohvat Vegeta Maestro mljevenog chilija
- 50 ml suhog bijelog vina
- 3-4 žlice Vegeta Natur tekućeg dodatka jelima
- 30 g indijskih oraščića
- 2 mlada luka
- 150 - 200 g Zlato polje Sant' Andrea riže
Priprema:
- Pileće filee operite, posušite, narežite na ploške. Zatim ih narežite na trakice, pospite škrobnim brašnom, promiješajte i ostavite sa strane.
- Poriluk prerezan po pola dobro isperite, a zatim ga sitno narežite. Papriku narežite na trakice, tikvice na deblje ploške pa na rezance, a češnjak sitno nasjeckajte.
- U woku dobro zagrijte ulje i postupno dodajte piletinu. Povremeno promiješajte da se odvoje trakice te popecite da porumeni, a zatim je izvadite šupljikavom grabilicom.
- U isti wok po potrebi dodajte još ulja i kad se zagrije, stavite poriluk, kratko popecite uz miješanje pa dodajte papriku. Popecite je na jakoj vatri da lagano uvene te dodajte tikvice i nastavite pržiti uz miješanje. Povrću je kratko potrebno da uvene.
- U woku na dnu razmaknite povrće pa dodajte češnjak da se zagrije i zamiriši. Zatim popaprite, dodajte chili i Vegeta Natur tekući dodatak jelima.
- Piletinu vratite u wok, dodajte vino i kratko pirjajte da se vino reducira i svi sastojci povežu.
- Gotovo jelo pospite grubo narezanim indijskim oraščićima i narezanim mladim lukom.
Poslužite s kuhanom rižom te po želji pospite narezanim svježim korijandrom.
Savjet: Jelu možete dodati i drugo povrće, npr. brokulu, samo ju je potrebno prethodno skuhati al dente i ocijediti.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Podravka po najvišim profesionalnim standardima.