Piletina pirjana s češnjakom i rajčicom poslužena s pečenim jajima i rakovima francuski je specijalitet koji se naziva Marengo, prema bitci u kojoj je Napoleon pobijedio u lipnju 1800. godine. Iako se kombinacija sastojaka može činiti neobičnom, spoj piletine i morskih namirnica ima smisla (sjetimo se paelle).

Prema popularnoj priči, Napoleonov kuhar Dunand poslužio mu je piletinu s rakovima nakon što je Bonaparte uspio istjerati habsburšku vojsku iz Italije. Koliko je bitka kod Marenga bila značajna, govori i to da je po njoj Napoleon nazvao jednog od svojih konja, a to ime nosi i nijansa sive boje, kao i ulica u Parizu.

Prema legendi, Dunand je skuhao jelo od namirnica koje su mu bile dostupne, a Napoleon se oduševio okusom i ubrzo ponovno zatražio kuharovu piletinu. Kada je Dunand kasnije zamijenio rakove gljivama i dodao vina, Napoleon je odbio jelo smatrajući kako će mu promjena donijeti lošu sreću u ratu. Istina ili mit, varijacije ovog jela su zaživjele. U nastavku je recept bez rakova, s gljivama. 

Sastojci za piletinu Marengo: 

  • 300 g šampinjona
  • 1 glavica luka
  • 4 pileća batka
  • 2 češnja češnjaka
  • oko 3 dl temeljca
  • 2 žličice koncentrata od rajčica
  • 3 dl umaka od rajčice
  • 100 g crnih maslina bez koštica
  • sol, papar

Priprema piletine Marengo

  1. Popržite sitno sjeckani luk na mješavini ulja i maslaca pa dodajte sjeckani češnjak i kad zamiriše, dodajte sjeckane gljive i pirjajte dok ne omekšaju. Posolite i popaprite.
  2. U tavi kratko popržite piletinu pa je dodajte gljivama.
  3. Ulijte mesni temeljac i kuhajte 15 minuta pa ulijte i umak od rajčice te umiješajte koncentrat rajčice i masline pa kuhajte dok piletina ne bude gotova, prema potrebi dodajući vode ili još temeljca.

Koktel Jack Frost: Spektakl u čaši idealan za zimska druženja Koktel Jack Frost - 1 Koktel Jack Frost - 4 Koktel Jack Frost - 3 +0 Koktel Jack Frost - 2
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju