Piletina pirjana s češnjakom i rajčicom poslužena s pečenim jajima i rakovima francuski je specijalitet koji se naziva Marengo, prema bitci u kojoj je Napoleon pobijedio u lipnju 1800. godine. Iako se kombinacija sastojaka može činiti neobičnom, spoj piletine i morskih namirnica ima smisla (sjetimo se paelle).
Prema popularnoj priči, Napoleonov kuhar Dunand poslužio mu je piletinu s rakovima nakon što je Bonaparte uspio istjerati habsburšku vojsku iz Italije. Koliko je bitka kod Marenga bila značajna, govori i to da je po njoj Napoleon nazvao jednog od svojih konja, a to ime nosi i nijansa sive boje, kao i ulica u Parizu.
Prema legendi, Dunand je skuhao jelo od namirnica koje su mu bile dostupne, a Napoleon se oduševio okusom i ubrzo ponovno zatražio kuharovu piletinu. Kada je Dunand kasnije zamijenio rakove gljivama i dodao vina, Napoleon je odbio jelo smatrajući kako će mu promjena donijeti lošu sreću u ratu. Istina ili mit, varijacije ovog jela su zaživjele. U nastavku je recept bez rakova, s gljivama.
Sastojci za piletinu Marengo:
- 300 g šampinjona
- 1 glavica luka
- 4 pileća batka
- 2 češnja češnjaka
- oko 3 dl temeljca
- 2 žličice koncentrata od rajčica
- 3 dl umaka od rajčice
- 100 g crnih maslina bez koštica
- sol, papar
Priprema piletine Marengo
- Popržite sitno sjeckani luk na mješavini ulja i maslaca pa dodajte sjeckani češnjak i kad zamiriše, dodajte sjeckane gljive i pirjajte dok ne omekšaju. Posolite i popaprite.
- U tavi kratko popržite piletinu pa je dodajte gljivama.
- Ulijte mesni temeljac i kuhajte 15 minuta pa ulijte i umak od rajčice te umiješajte koncentrat rajčice i masline pa kuhajte dok piletina ne bude gotova, prema potrebi dodajući vode ili još temeljca.
Koktel Jack Frost: Spektakl u čaši idealan za zimska druženja
+0