Kad su prije nešto više od dvije godine, dvije prijateljice Ana Gašparović i Aleksandra Kuratko Pani razmjenjivale svoja iskustva o vikend izletima i boravku u prirodi došle su na sjajnu ideju - po uzoru na brojne svjetski poznate destinacije i kod nas ponuditi piknik iskustvo. I to ne bilo kakvo - za njega vam je potrebna samo dobra volja, nekoliko klikova po jelovniku restorana kojeg odaberete i dobro društvo za gozbu na dekici.

"Naša Piknika nastala je prije dvije godine, a ime se zapravo sastoji od dvije riječi Pik i Nika koji su zapravo dva lika, dvije naše maskote koje će osim o hrani i mjestima na kojima se može u njoj uživati pričati i o tome kako se ponašati u prirodi i kako sve što se koristi tijekom piknika društveno korisno odložiti.

Na ideju piknika došle smo kada smo se, odlazeći s obiteljima i prijateljima na ručak, često suočavale s činjenicom da je djeci uz hranu potrebno ponuditi i zabavu i pritom pomislile kako bi bilo dobro uzeti nešto za van i istraživati okolicu. Upravo to, u sofisticiranom obliku nudimo svakodnevno svojim brojnim klijentima uz zdravu hranu od namirnica iz domaće proizvodnje", rekla je na press pikniku Ana Gašparović pozivajući svoju partnericu u poslu Aleksandru da predstavi sadržaj košarice.

"Kao što ćete vidjeti svaka košarica opremljena je biorazgradivom ambalažom kao što su papirni tanjuri, čaše, slamke, drveni pribor za jelo i kutije u koje se pakiraju jela. Uz svaku košaru dajemo dekicu i stolnjak na korištenje te biorazgradive vrećice za odlaganje otpada, kao i upute o odlaganju kako bi svaki piknik bio u skladu s prirodom.

PIKNIKA - 4 PIKNIKA - 4 (Foto: Nikola Zoko)

Trudile smo se što više koristiti proizvode hrvatskih poduzeća. Tako su pletene košare od Međimurjepleta, tekstil iz Tekstilprometa, a službeni sponzor našeg projekta je i tvrtka Consultare koja nas opskrbljuje biorazgradivim vrećicama. Sadržaj hrane i pića u kojima ćete uživati birate sami na našoj web stranici na kojoj se nalaze svi naši partneri i njihova ponuda. Hrana koju ste naručili pakirana je u kartonske kutije koje zadržavaju toplinu 30-tak minuta tako da ćete od trenutka preuzimanja hrane na željenoj lokaciji pa do trenutka kad počnete jesti imati u rukama topli obrok", objasnila je Aleksandra i dodala kako veliki broj kupaca predstavljaju žene i mladi koje ne žele provesti vikend u kuhinji već se zabavljati u prirodi.

Hrana u košarici cjenovno se ne razlikuje od cijene koju biste platili da sjedite u restoranu, a piknik vam nudi mogućnost upoznavanja različitih destinacija. O specijalitetima koje kriju košarice, ali i ponudi koja funkcionira po principu 'za svakoga po nešto' pričalo se toga dana i na press pikniku kojeg je vodila Alma Premerl Zoko.

Tako je simpatična vlasnica Međimurskih dvora, Tatjana Martinjaš otkrila kako se u međimursku košaricu često stavlja pohana piletina, krpice sa zeljem i međimurska gibanica koji su simboli piknika i boravka u prirodi u Međimurju. Tatjana je dodala i to kako brojne mlade obitelji koriste ovu uslugu želeći mališanima pružiti poseban doživljaj zajedničkog ručka s prekrasnim pogledom.

O iskustvu spajanja tradicionalnih specijaliteta, ali i zanimljive kuhinje pričao je i Bernard Tkalčec, vlasnik Seoskog turizma Zlatni klas Otrovanec. Budući da se njegov seoski turizam nalazi na granici Podravine i Slavonije u svojoj ponudi imaju tradicionalne slavonske specijalitete, teletinu pečenu u krušnoj peći, ali i odličnu ponudu hrane za vegane i vegetarijance uz puno specijaliteta od koprive i bundeve.

Iz Seoskog turizma Kezele, prvog partnera Piknike, došao je Slavko Novaković predstavljajući specijalitete ovog poznatog seoskog turizma poput kotlovine i domaćih štrudli, a sve uz poznata Kezele vina. Trenutno je u piknik košarama hit ponuda roze pjenušac koji se izvrsno slaže s domaćim jagodama.

Peti partner Piknike (Ana i Aleksandra pozivaju sve zainteresirane restorane da se pridruže svojom ponudom) je Agroturizam Na Malenom brijegu s Bilogore gdje, između ostalog, možete pojesti bijele žgance s vrhnjem, roštilj, punjene slane palačinke, i zlevanku i uživati u netaknutoj prirodi na samo dva sata vožnje od Zagreba.

Kako to izgleda u praksi kad se bira hrana za košaricu i mjesto na kojem ćete uživati na pikniku objasnila je Jasmina Rakić Horvat, mlada gazdarica istoimenog Seoskog turizma Rakić koje se nalazi nedaleko Križevaca. Ona je pripremila rolanu puretinu s koprivom, posebno pečenu piletinu u komadimapopečke od heljde i domaću štrudlu od sira.

U košarici se nalazilo piće - butelja vina, domaći sok od citrusa i pribor za jelo, dekica i stolnjak, a kraj nje naručena hrana/kompletni ručak. Rastegnuti dekicu moguće je od travnjaka na imanju, pa sve do obale okolnog jezera Čabraji do kojeg se može prošetati, ali i dovesti traktorom. Gosti nerijetko s piknik košarom odu i do obližnjeg Kalnika.

Košarica je na raspolaganju cijeli dan, a kad se završi s piknikom vraća se na mjesto od kud je krenula vaša gastro avantura u prirodi - u restoran kojeg ste odabrali. Po želji, košaru, dekicu i stolnjak možete i kupiti kako biste ih imali za sve buduće piknike.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju