Krumpir je iznimno fleksibilna namirnica koja se jede na svim kontinentima – iako njezina priprema često varira. U Sjedinjenim Američkim Državama i u Ujedinjenom Kraljevstvu popularna je termička obrada krumpira u kori koja se naziva još i baked i jacket potato.
Krumpir se obično stavlja premaže uljem i solju, stavi na lim za pečenje i u prethodno zagrijanu pećnicu te termički obrađuje oko sat vremena dok unutrašnjost krumpira nije do kraja pečena, mekana i pahuljasta.
Dodajte maslac i mlijeko
Vruć krumpir se pažljivo razreže, pomiješa s maslacem i začinima te posluži kao prilog ili glavno jelo.
Želite li dodatno produbiti okus pečenog krumpira, ali i njegovu teksturu, odvojite unutrašnjost krumpira od kore, pomiješajte ga s maslacem, ali i nešto mlijeka. Potom ga začinite na uobičajeni način i vratite u pečenu koru.
Mlijeko je sastavni dio pripreme pirea od krumpira, pa ne čudi što će se lijepo uklopiti i u ovaj recept. Ovako pečeni krumpir možete poslužiti i s mnogo različitih dodataka.
Na pečeni krumpi u kori možete staviti:
- kiselo vrhnje
- naribani sir po želji
- kockice šunke
- preprženu slaninu
- preprženo mljeveno meso
- kuhani grah u umaku od rajčice
- kuhani slanutak
- kuhanu leću
- tunu u konzervi
- povrće po želji
Ako nemate vremena za dugotrajno pečenje krumpira – možete se poslužiti ovim trikom i termički ga obraditi za svega 15 minuta u mikrovalnoj pećnici.
Praktički besplatan: Sastojak za savršene pečene krumpire uz koji vam meso i ne treba +0