Punjene paprike jedu se diljem planeta. Francuzi ih rade u pećnici, a mesni nadjev nadopunjuju začinskim biljem koje cijelom jelu daju dodatnu dubinu slasti.

Za mesni nadjev najbolje je iskoristiti miješano mljeveno meso od svinjetine i junetine te ga nadopuniti starim kruhom koji ste prethodno namočili u nešto mlijeka.

Kada su paprike u pitanju, oni najčešće koriste manje slatke paprike, ali možete upotrijebiti i one normalne veličine. Samo prilagodite termičku obradu ako koristite veće plodove.

Pečene punjene paprike - sastojci:

Za mesni nadjev:

  • 450 g mljevenog mesa
  • 100 g starog kruha narezanog na kockice
  • 80 ml punomasnog mlijeka
  • 1 manji luk
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 2 čajne žličice svježeg nasjeckanog peršina
  • 1 čajna žličica origana
  • 1 čajna žličica majčine dušice
  • biljno ulje po želji
  • sol i papar po želji

Za ostatak:

  • 80 ml pasirane rajčice
  • 80 ml vode
  • 12 mini slatkih paprika ili 6 većih
  • 1 manji luk
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 1 žlica mediteranske mješavine začina
  • 1 lovorov list
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje po želji

Pečene punjene paprike - priprema:

  1. Napravite mesni nadjev: kockice starog kruha namočite u mlijeku, pomiješajte s mljevenim mesom, sitno nasjeckanim lukom i češnjakom, origanom, majčinom dušicom, peršinom, soli i paprom. Dodajte u smjesu i malo ulja. Sve dobro izmiješajte i stavite sa strane.
  2. Paprike dobro operite i posušite. Svakoj paprici odrežite vrh kako biste dobili „poklopac“ za papriku. Uklonite koštice i bijele opne iz unutrašnjosti paprike.
  3. Nadjenite unutrašnjost paprika s mesnim nadjevom. Poredajte položene nadjevene paprike u vatrostalnu posudu i na svaku papriku stavite poklopac.
  4. Zalijte paprike s malo biljnog ulja po želji.
  5. U vatrostalnu posudu - između papriku, ulijte i umak koji ste napravili od vode, pasirane rajčice, jednog nasjeckanog luka i češnjaka, mediteranske mješavine začine, soli i papra. U umak uronite i jedan lovorov list.
  6. Sve zajedno stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 35 do 40 minuta odnosno dok paprike nisu pečene, a meso termički obrađeno do kraja. Ako koristite veće paprike bit će vam potrebno nešto više vremena od toga.
  7. Pečena paprike poslužite s pireom od krumpira, uz kuhanu rižu, sezonsku salatu ili svježi kruh. Dobar tek!

U trendu Apartman Sto ljudi... Najgori gosti na koje se tuže domaći iznajmljivači: "Dva tjedna nisu izlazili iz apartmana, ne znam što su radili" Pečeno pile s krumpirom Tjedni jelovnik Ne koštaju puno: 7 zaboravljenih, ali jako finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja smo jeli u 80-ima Salata od svježih krastavaca Odlična uz roštilj Salata od svježih krastavaca: Fini preljev gotov za 5 minuta napravit će veliku razliku

"Priznajem da ne volim punjene paprike, a niti samoborske kremšnite": Hrana koja nam se ne sviđa, ali nećemo to uvijek reći na glas Malostonske kamenice - 3 Roštilj Meso s roštilja +2 Kremšnite