Punjene paprike jedu se diljem planeta. Francuzi ih rade u pećnici, a mesni nadjev nadopunjuju začinskim biljem koje cijelom jelu daju dodatnu dubinu slasti.
Za mesni nadjev najbolje je iskoristiti miješano mljeveno meso od svinjetine i junetine te ga nadopuniti starim kruhom koji ste prethodno namočili u nešto mlijeka.
Kada su paprike u pitanju, oni najčešće koriste manje slatke paprike, ali možete upotrijebiti i one normalne veličine. Samo prilagodite termičku obradu ako koristite veće plodove.
Pečene punjene paprike - sastojci:
Za mesni nadjev:
- 450 g mljevenog mesa
- 100 g starog kruha narezanog na kockice
- 80 ml punomasnog mlijeka
- 1 manji luk
- 1-2 češnja češnjaka
- 2 čajne žličice svježeg nasjeckanog peršina
- 1 čajna žličica origana
- 1 čajna žličica majčine dušice
- biljno ulje po želji
- sol i papar po želji
Za ostatak:
- 80 ml pasirane rajčice
- 80 ml vode
- 12 mini slatkih paprika ili 6 većih
- 1 manji luk
- 1-2 češnja češnjaka
- 1 žlica mediteranske mješavine začina
- 1 lovorov list
- sol i papar po želji
- biljno ulje po želji
Pečene punjene paprike - priprema:
- Napravite mesni nadjev: kockice starog kruha namočite u mlijeku, pomiješajte s mljevenim mesom, sitno nasjeckanim lukom i češnjakom, origanom, majčinom dušicom, peršinom, soli i paprom. Dodajte u smjesu i malo ulja. Sve dobro izmiješajte i stavite sa strane.
- Paprike dobro operite i posušite. Svakoj paprici odrežite vrh kako biste dobili „poklopac“ za papriku. Uklonite koštice i bijele opne iz unutrašnjosti paprike.
- Nadjenite unutrašnjost paprika s mesnim nadjevom. Poredajte položene nadjevene paprike u vatrostalnu posudu i na svaku papriku stavite poklopac.
- Zalijte paprike s malo biljnog ulja po želji.
- U vatrostalnu posudu - između papriku, ulijte i umak koji ste napravili od vode, pasirane rajčice, jednog nasjeckanog luka i češnjaka, mediteranske mješavine začine, soli i papra. U umak uronite i jedan lovorov list.
- Sve zajedno stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 35 do 40 minuta odnosno dok paprike nisu pečene, a meso termički obrađeno do kraja. Ako koristite veće paprike bit će vam potrebno nešto više vremena od toga.
- Pečena paprike poslužite s pireom od krumpira, uz kuhanu rižu, sezonsku salatu ili svježi kruh. Dobar tek!
"Priznajem da ne volim punjene paprike, a niti samoborske kremšnite": Hrana koja nam se ne sviđa, ali nećemo to uvijek reći na glas