Želite li ispeći hrskav komad mesa bez da iskoristite litru ulja? Nabavite fritezu na vrući zrak. Ona baš kao što joj ime govori, termički obrađuje namirnice vrućim zrakom i ne treba joj mnogo ulja da bi ostvarila taj cilj. Štoviše, ako ne želite ne morate staviti ni kap ulja tijekom pripreme hrane.
Hrskava pečene piletina je savršeno jelo za pripremu u fritezi na vrući zrak. Želite li biti sigurni da je meso iznutra mekano i ukusno, marinirajte ga barem sat vremena prije pečenja, a po mogućnosti i večer prije pripreme.
Piletina voli marinade na bazi mlaćenice koja omekšava meso i jamči njegovu sočnost. Pečena piletina bit će sočnija i ako koristite komade mesa s kostima poput one od zabatka.
Sastojci za hrskavu piletinu:
- 1 kg piletine
- 500 ml mlaćenice
- 240 g brašna
- 120 g ljutog umaka po želji
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- 1 čajna žličica luka u prahu
- ½ čajne žličice sušenog origana
- ¼ čajne žličice kajenskog papra
- sol i papar po želji
Priprema hrskave piletine u fritezi na vrući zrak:
- Pomiješajte mlaćenicu, ljuti umak i oko dvije čajne žličice soli pa u tu mješavinu uronite piletinu. Pokrijte zdjelu i stavite u hladnjak na barem sat vremena ili preko noći.
- U drugu zdjelu stavite brašno, nešto soli i papra, češnjak u prahu, luk u prahu, sušeni origano, kajenski papar i dobro promiješajte.
- Piletinu iz marinade uronite u mješavinu na bazi brašna i dobro je prekrijte sa svih strana.
- Tako pripremljenu piletinu stavite u košaru od friteze na vrući zrak i pecite na 200 Celzijevih stupnjeva oko 20 do 25 minuta, odnosno dok joj unutrašnjost ne dosegne 73 Celzijeva stupnja.
- Nemojte pretrpavati košaru s mesom jer se piletina neće dobro ispeći. Obavezno okrenite meso u fritezi na pola pečenja.
- Poslužite s prilogom po želji. Dobar tek!