Park prirode "Orjen" nalazi se na jugozapadu Crne Gore, u zaleđu Herceg Novog, na istoimenoj planini koja sa susjednim Lovćenom obgrljuje bokokotorski zaljev mrkim brdskim vizurama. Njegova surova ljepota balansira na granici između tri države, dvije klime i neba i mora, a kojim god joj se putem odlučite približiti, sasvim će vas sigurno oduševiti i očarati vas tajnama dinarskog krša.

Orjen se smjestio samo nekoliko kilometara od Jadranskog mora i može mu se prići i iz Bosne i Hercegovine i iz Crne Gore. Dolazite li iz smjera Dubrovnika najbrže ćete stići uputite li se u zaleđe, prema Trebinju otkuda magistralna cesta vodi uz njegov bok sve do Herceg Novog. Od Trebinja do ulaza u park vozit ćete se tek dvadesetak minuta automobilom, dok iz samog centra Herceg Novog možete krenuti pješke i prateći dobro markiranu stazu stići do ulaza u park za otprilike dva sata.

Magija ljutog krša

Park prirode "Orjen" dobio je zaštićeni status 2018. godine. Osim bogatstvom planinskog živog svijeta, zaslužio ga je nevjerojatnim krškim oblicima, i nadzemnim i podzemnim, a među njegovim impresivnim krškim lokalitetima, ističe se Subra (1679 metara) sa svojim čudesnim, 300 metara visokim, "amfiteatrom" i svojim velebnim "vratima", kao i lokalitet Ljuti krš na samom ulazu u park prirode, koji podsjeća na okamenjeno uzburkano more.

Masivom Orjena na svakom se koraku izmjenjuju prizori neopisive ljepote. Uz krške oblike, uglačane stijene, nezemaljske platoe i duboke jame, na Orjenu će vas se najviše dojmiti njegove visoke crnogorične šume, do kojih ćete stići sa zelenih mekih pašnjaka i kroz sivilo bukove šume. Bor munika zaštitni je znak ove planine, a pojedini je primjerci budno čuvaju već gotovo sedam stoljeća.

Park prirode Park prirode (Foto: Miloš Samaržić)

Ljudi su ovdje davno naučili živjeti uz planinu pa se uz staze nerijetko mogu sresti ostaci ljetnih stanova, vjetrenjače i napušteni mlinovi. Podorjenska sela ponose se očuvanom tradicijskom gradnjom, a među njima su najpoznatiji Žlijebi. Posebno je pak poglavlje o graditeljstvu na Orjenu razdoblje austrougarske vladavine kada je planina ispresijecana popločanim putovima i još uvijek funkcionalnim vojnim i strateškim objektima.

Put od Vrbanja do Orjenskog sedla zato će biti zanimljiv i onima koji uz prirodne ljepote vole da im se posluži i malo povijesti. Od Vrbanja možete krenuti i put bistjerne Murišića na Žukovici, Sniježne jame ispod Subrinog amfiteatra ili do Vučjeg dola. U Parku prirode Orjen postoji gusta i održavana mreža planinarskih putova, pa možete odabrati onaj koji odgovara vašim željama i iskustvu.

Najviša točka jadranskog priobalja

Rekreativci mogu odabrati samo 6 kilometara dugu Stazu zdravlja, a u ponudi parka su i zaniljive vođene ture koje posjetitelje u nekoliko sati upoznaju s tajnama Orjena. "Blago iz srca Orjena" najtraženija je tura, a neće vas razočarati ni ostale tematske šetnje "Carev put", "Selo Žlijebi" ili "Hercegnovski vremeplov".

U ljepotama Orjena možete se izgubiti i na nekoliko dana, kada će vam toplo skrovište pružiti čak tri planinarska doma. Zanimljiv je podatak da je jedan od njih u vlasništvu HPD-a Dubrovnik, i kao takav – jedini je naš planinarski dom u inozemstvu.

Park prirode Park prirode (Foto: Miloš Samaržić)

Jedna od najatraktivnijih staza u parku je ona za Veliki kabao (1894 metara), najvišu točku Orjena, primorskih Dinarida i čitavog jadranskog priobalja, s obje njegove strane. Na ovom vrhu sastajali su se hajduci, oglašavali ustanci, izlazili prinčevi, podizali spomenici, a Veliki kabao danas je omiljeno planinarsko odredište. Staza do vrha nije zahtjevna jer je izgrađena za lakši izlaz austrougarskog prestolonasljednika, princa Rudolfa, 1888. godine. To je ujedno i najstarija namjenski izgrađena planinarska staza u Crnoj Gori.

S mnogih staza pruža se nesmetan pogled na ulaz u čarobnu Boku Kotorsku, a za bistra vremena i priobalje od Albanije, preko Crnogorskog primorja, sve do srednje Dalmacije i Biokova. Imate li malo sreće, ukazat će vam se, kao najudaljenija točka na horizontu, i Lastovo.

Park prirode Park prirode (Foto: Miloš Samaržić)

Ljubitelji brdskog biciklizma sigurno znaju za stari makadamski put Vrbanj-Orjensko sedlo, gdje za 10 kilometara savladavate visinsku razliku od 600 metara i izlazite na najvišu točku Orjena do koje se može stići biciklom. A oni kojima treba još jača doza adrenalina uživat će u Avanturističkom parku "Vrbanj", jednom od najsuvremenijih te vrste u čitavoj regiji, koji se osim s četiri poligona s ukupno 44 elemenata, može pohvaliti i uzbudljivim, čak 200 metara dugim zip-lineom.

U Parku prirode "Orjen“ tijekom čitave godine organiziraju se i različita događanja, kulturna, gasrtonomska i sportska, među kojima ćemo istaknuti tek godišnji regionalni turnir u boćama (bućama) na Orjenskom sedlu – na najvišem zogu u Crnoj gori – na 1600 metara nadmorske visine. Park prirode Orjen ima dobru i informativnu web stranicu s puno podataka koji vam mogu pomoći u planiranju izleta u svako doba godine, pa je nemojte preskočiti na putu prema Herceg Novom.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju