Obiteljska priča konobe Kod Joze seže u 1981. godinu, kad je otac današnjeg vlasnika, Željka Bašića, odlučio riskirati i pokušao ostvariti vlastitu želju da otvori restoran i na taj način realizira veliku ljubav prema kuhinji koju je gajio. Simbolično, konoba se nalazi u starom splitskom kvartu Manuš, doslovno preko puta obiteljske kuće koja je nakon smrti njegovih djeda i bake prodana. Na taj način konoba danas predstavlja svojevrsnu poveznicu s djetinjstvom, koja je vlasniku vrlo važna i vrijedna.

Smatra da je priča koja se krije u nastajanju konobe važna, kao i kod svakog malog poduzetnika, ali ona sama nije dovoljno čvrsta da bi se na njoj temeljila uspješnost, već su kvaliteta i autentičnost glavni faktori zbog kojih se gosti odlučuju doći baš kod njih. Za konačan uspjeh, kaže, odricanje i svojevrsna žrtva u posvećenosti poslu puno su važnije.

Da bi mirnije prezimili, u konobi Kod Joze puno nade polažu u sezonu i goste koji im stignu ljeti Da bi mirnije prezimili, u konobi Kod Joze puno nade polažu u sezonu i goste koji im stignu ljeti (Foto: Konoba Kod Joze)

Pohvale gostiju jako su im važne, ali kritike smatraju važnijima jer su one ''gorivo'' koje ih gura da budu što bolji. U konobu Kod Joze svi se vrlo rado vraćaju, a dokaz tome je i račun star 35 godina koji je jedan vjerni gost sačuvao i poslao vlasniku. Važnost stalnog gosta za njih je jako bitna, posebno jer se ne nalaze u samom središtu Splita, u kojem je i centar gradskog šušura i vreve, pa ih briga oko gostiju uvijek drži budnima. Tako se u svakom trenutku trude tvrdoglavo dati najbolje od sebe i to je zapravo tajna takvog dugogodišnjeg uspjeha.

Što nudi konoba Kod Joze?

Od specijaliteta kuće posebno izdvajaju zelenu tjesteninu s plodovima mora, njoke s kozicama i tikvicama, pašticadu, ali i peku (mesnu ili od hobotnice). Hrvatska tradicionalna jela velik su ponos njihova kraja i smatraju kako ih je važno i dalje ''gurati'' jer domaća kuhinja strancima itekako ima što ponuditi. Tržište je veliko, ali naši autohtoni specijaliteti odličan su alat zbog kojeg na svjetskoj razini i mi imamo ''svojeg konja za trku''.

Od specijaliteta kuće posebno izdvajaju zelenu tjesteninu s plodovima mora jer smatraju da se domaćom kuhinjom itekako možemo pohvaliti u Hrvatskoj Od specijaliteta kuće posebno izdvajaju zelenu tjesteninu s plodovima mora jer smatraju da se domaćom kuhinjom itekako možemo pohvaliti u Hrvatskoj (Foto: Konoba Kod Joze)

Posljednjih su godina proširili ponudu, pa su uveli dostavu, koja im pomaže u opstanku. Ugostiteljstvo je grana podložna konstantnim promjenama, tako da se stalno mijenja i donosi uvijek nove izazove, a samim time i sve male poduzetnike izaziva da se, ako žele opstati, i oni mijenjaju. Draži im je kontakt ''oči u oči'', odnosno dolazak gostiju u konobu jer im se tek tada mogu posvetiti i prije svakog obroka objasniti nastanak i podrijetlo pojedinog jela. Na taj način obogaćuju goste iskustvom nečeg novog. Naravno, to ne znači da dostavama pristupaju manje kvalitetno. Iako prilikom dostave nema osobne interakcije, njihova je želja da jelo do svačijih vrata dođe toplo i da mu kvaliteta ostane vrhunska.

U konobi Kod Joze uživaju u upoznavanju gostiju

Da bi mirnije prezimili, puno nade polažu u sezonu i goste koji u konobu stignu ljeti, tijekom turističke sezone. Osim toga, želja im je da si što više domaćih gostiju može priuštiti češće izlaziti u restorane jer je ta izravna interakcija njihovo ''pogonsko gorivo''. Više vremena za upoznavanje i druženje s gostima ostavlja tehnologija na koju se mogu osloniti kako bi poslovne obveze bile jednostavnije. Fiskalna usluga koju A1 nudi kompletno je blagajničko rješenje prilagođeno potrebama poslovanja za fiskalizaciju. Fiskal1 omogućava praćenje zaliha robe u svakom trenutku, a van sezone mogu uslugu staviti u mirovanje zahvaljujući mjesečnoj licenci. Iako je vlasnik, kako i sam kaže 'čovjek starog kova', jasno mu je da je u današnje vrijeme dobar i stabilan internet važan za kvalitetno poslovanje. Živimo u vremenu u kojem jedni drugima međusobno neprestano pokazujemo gdje smo, što smo radili ili jeli, pa je Wi-Fi za goste konobe danas nešto to se naprosto podrazumijeva. Konoba Kod Joze prošla je dalek put u poslovanju kroz godine. Iako su računi prije 41 godinu, kad je započela sa svojim radom bili potpuno drugačiji, u današnjem poslovanju kroz usluge koje im tehnologija omogućuje, međusobna komunikacija zaposlenika puno je lakša i efikasnija što kroz uslugu svakako mogu osjetiti i gosti koji im dolaze. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom A1 Hrvatska po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju