Iako je sinjska alka nezaboravni događaj koji se ne propušta, ovaj mali gradić usred Dalmatinske zagore oduševit će nas svojim znamenitostima, atrakcijama, fenomenalnom gastronomijom i gostoljubivim ljudima, zbog čega ćemo se uvijek rado vraćati.

Sinjska alka vratit će nas u neka davna vremena te ćemo iz prve ruke moći doživjeti tradiciju ovog krškog podneblja. To jedinstveno iskustvo pomiješano s daškom suvremenog doba možemo doživjeti u hotelu Alkar, koji je smješten u samom centru grada Sinja, a o tome što sve možemo iskusiti, posjetiti i jesti, razgovarali smo s direktorom hotela Stipom Pavićem.

„Sinjska alka jest tradicionalan viteški turnir koji se održava svake godine u mjesecu kolovozu u čast pobjede stanovnika Sinja i Cetinske krajine nad vojskom Osmanskog carstva 1715. godine. Ove godine Alka se održava po 307. put. Hotel je dobio ime Alkar po konjaniku sudioniku Alke. Ti su dani najveći i najvažniji za cijeli Sinj i njegovu okolicu“, rekao je Stipe.

Hotel Alkar Hotel Alkar (Foto: PR)

Na Sinjskoj alci nećemo gladovati jer će pred nama uvijek biti servirano samo najbolje iz sinjske kuhinje. Najpoznatiji recept sinjskog kraja su sinjski arambaši, koji će oduševiti i najzahtjevnije gurmane. U ovim sočnim rolicama posebno će uživati ljubitelji sarme jer se i arambaši motaju u listove kiselog kupusa. Taj autohtoni specijalitet, koji je nezaobilazan dio pravog sinjskog menija, priprema se i u hotelu Alkar..

„Sinjski arambaši su odnedavno zaštićeni kao nematerijalna kulturna baština, a naziv potječe vjerojatno od turcizma 'harambaša' – vođa hajduka, a u Sinjskoj alci vođa alkarskih momaka. Arambaši su neizostavni dio svečanih jelovnika, za slavlje Uskrsa, Božića, Velike Gospe, Alke i slično“, objasnio nam je direktor hotela Stipe i dodao: „Arambaši se sastoje od nasjeckanog goveđeg mesa, sjeckane sušene slanine, koje se sa začinima (luk, crveni luk, peršin, papar, sol) savije u listove kiselog kupusa. Slažu se u posudu na komad goveđe kosti, pokriju sitno izrezanim kiselim kupusom, doda se komad pršuta ili suhe junetine i nekoliko domaćih kobasica (sudžuka). Sve se zalije vodom i bez miješanja kuha nekoliko sati.“

Sinjski arambaši Sinjski arambaši (Foto: Sanjin Strukic/ Pixsell)

Ovaj slasni recept koji golica naša nepca nije jedini u ovom kraju koji stvara zazubice. Sinjski uštipci specijalitet su bez kojeg ne prolazi niti jedna svečanost, a često ih se može naći i na svakodnevnom jelovniku.

„Izvrsni u svojoj jednostavnosti, pripremaju se lako, ukusan su slatki desert, ali odlično odgovaraju i uz čašu vina, kao i uz sir ili poznati dalmatinski – sinjski pršut. Potrebno je prosijati i posoliti pšenično brašno, dodati jaja, šećer i mlake vode te sve dobro izmiješati žlicom – tijesto mora biti rijetko kao za palačinke. Sinjske domaćice savjetovat će dodavanje rakije lozovače u smjesu kako uštipci ne bi povukli mnogo masnoće pri pečenju. U tavu staviti dosta domaćeg masla. Kad se dobro zagrije, razlijevaju se uštipci, dugi i tanki. Još vrući, po želji se mogu posuti sitnim šećerom“, rekao nam je Stipe.

Osim što možemo uživati u njihovim ukusnim delicijama, sinjski kraj ima još mnogo toga u ponudi, od vožnje biciklom uz koju ćemo se upoznati sa svim ljepotama Dalmatinske zagore do kupanja u gradskom olimpijskom bazenu, rijeci Cetini ili jezeru Perući kako bismo se osvježili od nesnosnih vrućina. To su samo neke od aktivnosti koje svojim gostima nudi hotel Alkar, zbog kojih se u Sinju sigurno nećemo dosađivati.
Hotel Alkar Hotel Alkar (Foto: PR)
„Organiziramo 4x4 off-road ture buggy i quad terenskim vozilima te vožnje kajacima po rijeci Cetini i jezeru Perući. Nudimo pakete koji uključuju smještaj u hotelu u kombinaciji s vođenim biciklističkim ili pješačkim turama. Poseban naglasak stavili bismo na organizaciju team buildinga jer uz navedene nudimo još niz drugih zabavnih aktivnosti, kao što su paintball, airsoft, streličarstvo i slično“, rekao je Stipe.

U njihovu hotelu osobito bude gužva na najvažniji dan ovog kraja – Sinjsku alku. Tada se uvijek traži mjesto više, a zbog toga im je u organizaciji poslovanja i rezervacija smještaja posebice važna brza i stabilna mreža kako bi na sve upite mogli odgovoriti pravovremeno.

„Većinu aktivnosti s našim klijentima i partnerima dogovaramo putem e-maila, za što nam je potreban dobar internet. Internetom smo jako zadovoljni, svi smo umreženi preko hotelskog programa i nikada nismo imali problema s brzinom. Oko 90 % rezervacija obavljamo putem e-mailova i online platformi, što je ujedno i praksa u hotelijerstvu – da rezervacija ima pisani trag“, rekao je Stipe.
Hotel Alkar Hotel Alkar (Foto: PR)
Kako bi svoje nezaboravno iskustvo i doživljaje mogli podijeliti sa svojim prijateljima, snažan internet visoko je na popisu prioriteta svakog gosta. Zato se u hotelu Alkar oslanjaju na A1 – pouzdanog partnera koji nudi najkonkurentniju fiksnu i mobilnu uslugu, a koji je i prema mjerenjima korisnika na platformi Speedtest® kompanije Ookla® najbrža u Hrvatskoj.

„Gosti su zadovoljni kvalitetom internetske veze, većina ih za Wi-Fi lozinku pita već na glavnom ulazu u hotel. Zbog toga brinemo da im ponudimo kvalitetnu mrežu kao što je A1 Hrvatska, tako da mogu nesmetano surfati u bilo koje doba dana dok uživaju u hotelu. Ni naši korporativni klijenti prilikom spajanja na internet tijekom konferencija ili prezentacija nikada nisu čekali dulje od 30 sekundi da se spoje na mrežu“, objasnio je Stipe.

Želite li doživjeti Sinjsku alku iz svoje perspektive, pobrinite se da rezervirate sobu na vrijeme jer se smještajne jedinice na ovaj poseban dan brzo pune. Iako je viteški turnir događaj koji će zauvijek ostati u sjećanju, grad Sinj jest idealno mjestašce ako tražite predah od gradske vreve, pa čak i krcatih plaža jer će vas oduševiti svojom kulturom, gastronomijom i tradicijom koju lokalci brižno njeguju.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom A1 Hrvatska po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju