Povijest piše da je izraz brunch nastao davne 1895. godine u Engleskoj. Opisan je kao nedjeljni obrok za strastvene partijanere koji su (ponekad pretjerano) uživali u subotnjoj večeri. Najpopularnije jelo za brunch bile su palačinke, a dodatak im je često bilo neko alkoholno piće. Svijet u to vrijeme još uvijek nije imao naviku ručati rano ili doručkovati kasno, pa je trebalo tridesetak godina da brunch postane popularan.

Početkom 1930-ih holivudske zvijezde putovale su vlakom i često se zaustavljale u Chicagu radi kasnih jutarnjih obroka. Popularni glumci najviše su voljeli pojesti tost s avokadom, a netko od njih dosjetio se engleskog izraza brunch, koji se zadržao sve do danas.

Ako ste ovih dana u Londonu, rodnom gradu bruncha,  donosimo vam nekoliko mjesta koja morate obići i okusiti neke od najboljih delicija.

BiBo i okusi južne Španjolske

Od otvaranja u kolovozu 2021., BiBo je odlično mjesto za kušanje okusa Andaluzije u sofisticiranom okruženju. Šefa kuhinje nadahnjuju španjolski recepti kojima pruža zaokret na tako vješt način da se možete zapitati zašto prije niste započinjali dan tapasima i paellom. Glavna jela koja ovdje možete pronaći su paella s cijelim jastogom, piletinom ili rebrima.

Kuhinja Mortimer House donosi najbolju Shakshuku

Nekoliko minuta hoda od Oxford Circusa nalazi se Mortimer House, zgrada u stilu Art Decoa s velikim prozorima i predivnom atmosferom. Teretana i prostori za događanja su samo za članove, ali Mortimer House Kitchen je otvoren za sve. Restoran je lijepo uređen – otmjen, ali opušten, pun biljaka i udobnih fotelja. Pronaći možete uglavnom klasičnu ponudu - na jelovniku su smoothieji, avokado na tostu, granola i jaja na razne načine. Izvanredno jelo je začinjena shakshuka s jogurtom i dimljenim chorizom.

Park Chinois za elitnu azijsku hranu

Spustite se spiralnim stubištem, sjednite u baršunastu stolicu i pričekajte da predstava počne. Birajte među deset glavnih jela, poput brancina kuhanog na pari s vlascem i pržene wagyu govedine u vatrenom umaku od crnog graha. Chinois je show, a ne samo brunch

The Good Egg za dijeljenje tanjura u jeruzalemskom stilu

Mjesto je ovo na kojem vas topli kruh poput brioša, poput onog s pistacijama i datuljama neće ostati ravnodušnima. Inspiriran putovanjima vlasnika u Tel Aviv i Jeruzalem, meni za brunch i doručak sadrži prženi sir kuhan s medom i timijanom; marinirani patlidžan s tahinijem i pinjolima, te kućni labne s konzerviranim limunom i sjemenkama bundeve.

Duck & Waffle za pogled s neba na istočni London

Brunch ovdje nije za one slabog srca - i ne samo zbog visine na kojoj se poslužuje (40. kat u Heron Toweru). Na jelovniku su hrskave svinjske uši i sirova tuna, a specijalitet kuće je Duck & Waffle: confit od pačetine i pečeno jaje posluženo na vaflu s javorovim sirupom i senfom. Brunch traje 24 sata pa nije neobično vidjeti milenijalce na povratku s noćnog provoda i poslovnjake na jutarnjim sastancima. 

Devet prekrasnih hrvatskih sela i gradića kojima turisti ne mogu odoljeti Kumrovec, Hrvatsko zagorje Škrip, Brač Karanac, Baranja +5 Lubenice, Cres

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju