Banana sa smeđim točkama za mnoge je znak da je voće trulo i da ga se treba riješiti. No to nije točno, smeđa banana je zrela banana koja obiluje jednostavnim šećerima te koja je savršena za korištenje u pripremi slatkih jela.

Istraživanja su pokazala da smeđe banane imaju više antioksidanata od žute ili zelene banane te da se lakše probavljaju zbog čega se preporučuju osobama s crijevnim problemima.

Slika nije dostupna Hrana i piće 5 najboljih razloga zbog kojih trebamo jesti banane

No isto tako valja imati na umu da zrele banane imaju viši glikemijski indeks odnosno naglo povisuju razinu šećera u krvi pa
se njihova konzumacija ne proproručuje osobama s dijabetesom.

Najlakši način da se „riješite“ banane sa smeđim točkama jest da je ogulite, natrgate na manje komade i zamrznete u ledenici.
Komade ledene banane potom možete iskoristiti za pripremu raznovrnih smoothieja jer će im one dati osvježavajuću kremastu teksturu.

1. Osnovni recept za smoothie od banane
Postoje tisuće recepata za smoothie s bananom. No za pripremu najosnovnijeg recepta dovoljne su vam tek dvije namirnice – zaleđene banane i oko tri decilitra mlijeka po želji. Izmiksajte u blenderu ova dva sastojka dok ne dobijete kremastu i gustu tekućinu, te je poslužite u visokoj čaši.

Sladoled od banane i maslaca od kikirikija Hrana i piće Zasladite zadnje dane ljeta domaćim sladoledom od banane i maslaca od kikirikija

2. Sladoled od banana i maslaca od kikirikija
Zaleđene zrele banane izvrstan su sastojak za pripremu brzog sladoleda u koji ne morate dodavati jaja. Naprotiv, sa svega nekoliko namirnica poput čokolade i maslaca od kikirikija dobit ćete fin desert u kojem će uživati sve generacije.

Slika nije dostupna Hrana i piće Samo 2 sastojka! Recept za brzinske palačinke pune proteina

3. Proteinska palačinke od samo 2 sastojka
Pomiješate li zrelu bananu s dva svježa jaja dobit ćete smjesu za izvrsne palačinke pune proteina.

Slika nije dostupna Hrana i piće Umjesto 50 minuta, pecite ga samo 90 sekundi: Najbrži recept za sočni kolač od banane

4. Brzinski kruh od banane iz mikrovalne
Zrele banane su savršene za pečenje slatkog kruha. Upotrijebite li mikrovalnu pećnicu možete ispeći brzinski kruh s bananom u svega 90 sekundi.

Muffin Hrana i piće Što sa zrelim bananama? Ispecite ih u brzinske slatke muffine

5. Muffini s bananama
Sa zrelim bananama možete napraviti i brze muffine.

Keksi od mueslija i banane Hrana i piće Za podizanje energije: Brzinski keksi od banane, mueslija i maslaca od kikirikija

6. Keksi s bananama i mueslijem
Imate li na raspolaganju zrele banane pretvorite ih u ukusne i hranjive kekse. Dovoljno ih je pomiješati s nešto mueslija, začina i maslaca od orašastog voća, oblikovati u kekse te ispeći u pećnici za manje od 15 minuta.

Torta s maslacem od kikirikija Hrana i piće Slasna torta s maslacem od kikirikija i bananama koju ćete htjeti jesti svaki dan

7. Fina torta s bananama
Sa zrelim bananama možete pripremiti i finu sirovu tortu koja se ne peče već stvrđuje u hladnjaku.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju