Francuski tost je, baš kao što ime upućuje, jelo od kruha koje potječe iz Francuske. Kriške kruha – najčešće starog brioša – umaču se u kombinaciji jaja, mlijeka i/ili slatkog vrhnja te peku dok ne postanu zlatno-smeđa.
Dobar francuski tost je mekan i sočan, a s obzirom da je iznimno kaloričan – ne preporučuje se jesti baš svaki dan.
Ako vam se ne da svaku krišku kruha posebno pohati i stajati uz štednjak – napravite složenac.
Ova lijena verzija slatkog pohanog kruha idealna je posebne prilike ili vikende kada vam se ne da previše vremena provoditi u kuhinji, ali biste i dalje željeli uživati u bogatstvu okusa.
Sastojci za francuski tost:
- 350 ml mlijeka
- 10 kriški starog kruha bez korice
- 115 g krem sira
- 60 g rastopljenog maslaca
- 4 velika jaja
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 čajna žličica mljevenog cimeta
- šećer u prahu za posluživanje
- javorov sirup za posluživanje
Priprema francuskog tosta:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Namastite pravokutnu posudu za pečenje.
- Kruh narežite na kocke i raspodijelite ga po posudi za pečenje.
- Rastopljeni maslac polijte preko kocki kruha.
- U zdjeli pomiješajte omekšali krem sir, mlijeko, jaja, ekstrakt vanilije i cimet u prahu. Miješajte dok se sastojci na sljube.
- Prelijte dobivenu smjesu preko kruha. Utisnite kruh u smjesu kako bi „popio“ svu tekućinu.
- Pustite da se okusi sljubljuju oko 10 minuta na sobnoj temperaturi.
- Potom stavite složenac od kruha u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 35 do 40 minuta.
- Pustite da se složenac ohladi, prije nego što ga počnete rezati i posluživati.
- Poslužite ga s malo javorovog sirupa i/ili šećera u prahu. Po želji možete dodati i nešto svježe narezanog voća.
- Dobar tek!
10 kuhinjskih trikova koje ćete zapamtiti: Genijalni savjeti koji štede živce, vrijeme i novac +1