Francuski tost je, baš kao što ime upućuje, jelo od kruha koje potječe iz Francuske. Kriške kruha – najčešće starog brioša – umaču se u kombinaciji jaja, mlijeka i/ili slatkog vrhnja te peku dok ne postanu zlatno-smeđa.

Dobar francuski tost je mekan i sočan, a s obzirom da je iznimno kaloričan – ne preporučuje se jesti baš svaki dan.

Ako vam se ne da svaku krišku kruha posebno pohati i stajati uz štednjak – napravite složenac.

Ova lijena verzija slatkog pohanog kruha idealna je posebne prilike ili vikende kada vam se ne da previše vremena provoditi u kuhinji, ali biste i dalje željeli uživati u bogatstvu okusa.

Sastojci za francuski tost:

  • 350 ml mlijeka
  • 10 kriški starog kruha bez korice
  • 115 g krem sira
  • 60 g rastopljenog maslaca
  • 4 velika jaja
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1 čajna žličica mljevenog cimeta
  • šećer u prahu za posluživanje
  • javorov sirup za posluživanje

Priprema francuskog tosta:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
  2. Namastite pravokutnu posudu za pečenje.
  3. Kruh narežite na kocke i raspodijelite ga po posudi za pečenje.
  4. Rastopljeni maslac polijte preko kocki kruha.
  5. U zdjeli pomiješajte omekšali krem sir, mlijeko, jaja, ekstrakt vanilije i cimet u prahu. Miješajte dok se sastojci na sljube.
  6. Prelijte dobivenu smjesu preko kruha. Utisnite kruh u smjesu kako bi „popio“ svu tekućinu.
  7. Pustite da se okusi sljubljuju oko 10 minuta na sobnoj temperaturi.
  8. Potom stavite složenac od kruha u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 35 do 40 minuta.
  9. Pustite da se složenac ohladi, prije nego što ga počnete rezati i posluživati.
  10. Poslužite ga s malo javorovog sirupa i/ili šećera u prahu. Po želji možete dodati i nešto svježe narezanog voća.
  11. Dobar tek!

10 kuhinjskih trikova koje ćete zapamtiti: Genijalni savjeti koji štede živce, vrijeme i novac Salata od krastavaca Dopustite da jaja dosegnu sobnu temperaturu prije nego što ih ispečete Avokado +1 Pizza

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju