Europa je dom vrhunskim restoranima, ali najbrži put do srca (i želuca) gradova je kroz street food zalogaje i to ne samo zbog cijene, nego i kreativnosti te lokalnih sastojaka. 

Slasna brza jela pronaći možete na gradskim tržnicama i uličnim kioscima kojima vrve brojni europski gradovi. Putujete li i da biste otkrili zemlje kroz čaše i tanjure bacite oko na popis gradova u kojima ne nedostaje kreativnog street fooda.

Prilikom odabira nekih od najboljih street food destinacija magazin Travelmag se poveo za manje poznatim gradovima tako da na njihovoj listi nećete naći već dobro poznati London, Pariz ili Rim.

Na popisu od 20 najboljih destinacija za ljubitelje street fooda našla se i Ljubljana, zahvaljujući Odprtoj kuhni, odlično posjećenoj kulinarskoj tržnici.

Osim dolje navedenih gradova, Travelmag je preporučio: Bari (Italija), Basel (Švicarska), Bodrum (Turska), Bristol (Engleska), Dublin (Irska), Düsseldorf (Njemačka), Gothenburg (Švedska), Hag (Nizozemska), Helsinki (Finska), Heraklion (Grčka), Krakov (Poljska), Lyon (Francuska), Manchester (Engleska), Reykjavik (Island) i Valletta (Malta).

Odprta kuhna - 4 Odprta kuhna - 4 (Foto: Shutterstock)

Plovdiv 

Drugi najveći grad u Bugarskoj na svakom uglu nudi najrazličitiji street food, a ljubitelji sira definitivno neće ostati razočarani ponudom. Među popularnijim jelima su banista, odnosno pita sa sirom, pržene paprike punjene sirom ili pak kukuruz sa sirom, majonezom i začinskim biljem.    

Antwerpen

Otputujete li u Antwerpen nema šanse da ostanete gladni zahvaljujući prženim krumpirićima koji su dio gastronomske baštine, a Fritkot je jedno od najpoznatijih mjesta koje se specijaliziralo prženje tog brzinskog obroka. Krumpirići se poslužuju vrući, u tuljcu s raznim umacima, a osim oko krumpira street food se vrti i oko jela iz cijelog svijeta na Exotic Marketu. Ondje osim voća i povrća možete pronaći i jela od tortilja ili proljetne rolice. Ne treba zaboraviti niti belgijske vafle s voćem, čokoladom i raznim drugim dodacima.

Palermo

Ulični kiosci, restorani na kotačima ili tržnice na jugu Italije poslužuju nevjerojatan izbor gotovih jela od lokalne pizze (sfincione), popečaka od slanutka (panelle) do raznih jela od iznutrica. Vjerojatno najpopularniji su arancini, pržene loptice od riže, punjene najrazličitijim nadjevima.

Porto

Brojne gradske tržnice, pekarnice i kafići nude bezbroj opcija za obrok s nogu koji se može ponijeti. Omiljeni portugalski grad dom je i festivala Festa de São João koji je odlična prilika da isprobate neke nove zalogaje. Kultni sendviči kao što je francesinha, razna jela od bakalara ili Pastéis de Nata, hrskave portugalske slastice punjene kremom neka su od omiljenih jela.

Ljubljana

Odprta kuhna jedan je od najpoznatijih gastro festivala u regiji koji se održava od proljeća do jeseni, svakog sunčanog petka sve dok zabavu ne pokvari loše vrijeme. Na Pogačarjevom trgu, u „dnevnom boravku Ljubljane“ posjetitelji mogu pronaći kreativna i slasna jela, a neka od njih potpisuju i vrsni slovenski chefovi. Ne nedostaje niti finih vina i craft piva. Burgeri, mesni i veganski specijaliteti kao i raznoliki deserti dobar su povod za provesti pokoji sunčani petak u Ljubljani.

Najstrmije u Europi: Ulice u kojima se stanari služe trikovima da im auti ne otkližu Najstrmija ulica u Europi Ulica Ffordd Pen Llech Ulica Baldwin u Dunedinu +0 Ulica Vale u Bristolu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju