Sočna čokoladna torta za koju vam treba tek jedna zdjela (i dva kalupa), brzo je gotova, a u pripremi ne možete ništa "zeznuti" pa će i početnicima ispasti baš kako treba. Bogata čokoladna torta s gustom, svilenkastom kremom i biskvitom koji je toliko lagan da prkosi gravitaciji, odličan je izbor za one kojima torte i kolači uvijek mogu biti još malo čokoladniji.
Uz sve očekivane sastojke za čokoladni biskvit i čokoladnu kremu, na popisu ćete primijetiti i – instant-kavu. Ne morate se bojati da ćete dobiti kolač od kave, nego će ona lijepo izvući i istaknuti okus čokolade i dati mu dubinu.
Ako vam nije pri ruci, mikser i ne morate vaditi jer sve za ovaj kolač možete umutiti i pjenjačom. Nemojte se prepasti toga što tijesto postane rijetko nakon dodavanja vode, tako treba biti i upravo zbog toga je ovaj biskvit – prozračan i kagan kao duša.
Sastojci za čokoladnu tortu s kavom:
Za biskvit
- 240 g višenamjenskog brašna
- 400 g šećera
- 65 g nezaslađenog kakaa u prahu
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- 1 1/2 čajne žličice sode bikarbone
- 1 čajna žličica soli
- 1 čajna žličica instant-kave
- 230 ml mlijeka
- 100 ml ulja
- 2 velika jaja
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 230 ml kipuće vode
Za kremu
- 400 g maslaca, omekšalog
- 85 g nezaslađenog kakaa u prahu
- 570 g šećera u prahu
- 150 ml slatkog vrhnja
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- ½ čajne žličice instant-kave
Priprema čokoladne torte s kavom:
- Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Pripremite dva kalupa za tortu od 23 centimetra (ili pecite u dva navrata. Namastite kalupe maslacem i lagano ih pobrašnite.
- Dodajte brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i instant-kavu u veliku zdjelu. I miksajte dok se sve ne pomiješa.
- Dodajte mlijeko, ulje, jaja i vaniliju u suhe sastojke i miksajte srednjom brzinom dok se smjesa ne sjedini. Smanjite brzinu i pažljivo dodajte kipuću vodu u tijesto, miksajući dok ne poveže.
- Tijesto ravnomjerno rasporedite u dva pripremljena kalupa za torte, ili pecite pola pa pola tijesta, odnosno prvo jedan, a onda drugi biskvit. Pecite 30-35 minuta, dok čačkalica ne izađe čista.
- Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi oko 10 minuta, pa izvadite iz kalupa i potpuno ohladite.
- Dok se biskvit peče, u veliku zdjelu prosijte kakao pa dodajte maslac i miksajte dok se ne sjedine. Dodajte slastičarski šećer u prahu malo po malo, a svaku turu popratite jednom žlicom vrhnja. Kad se dobro pomiješa, izmiksajte i nastavite tako sa svim šećerom i vrhnjem. Dodajte ekstrakt vanilije i instant-kavu i dobro izmiksajte.
- Na ohlađeni biskvit namažite otprilike trećinu kreme, poklopite ga drugim biskvitom i ostatkom kreme premažite tortu.
Uskoro počinje Burger Festival Zagreb: Što vas sve očekuje na jednom od omiljenih događanja Zagrepčana? +9