Tofu je odličan izvor bjelančevina biljnog porijekla – i česta namirnica u azijskoj kuhinji. Servirati ga možete na različite načine u salati, uz rižu, rezance i slično.
Danas vam dajemo recept za sjajnu marinadu za tofu a koja se temelji na umaku od soje, slatkom čilijiu, sazamovom ulju, češnjaku i limeti.
Tofu ostavite u marinadi nekoliko sati i ili preko noći, a potom ispecite na tavi. Poslužiti ga možete na dva različita načina.
Azijska salata s rezancima - sastojci:
Za marinadu:
- 3 žlice umaka od soje sa smanjenim udjelom soli
- 2 zgnječena češnja češnjaka
- 2 čajne žličice slatkog čili umaka
- 1 crvena čili papričica
- 1 žlica sezamovog ulja
- 1 limeta
Za toplu salatu
- 350 g tofua
- 100 g rezanaca
- 1 mrkva
- 1 luk
- 1 tikvica
- svježi listići korijandera
Azijska salata s rezancima - priprema:
- Pomiješajte sve sastojke za marinadu: umak od soje, slatki čili umak, nasjeckani češnjak i čili papričicu, iscijeđeni sok jedne limete i sezamovo ulje. Tofu narežite na kockice i stavite u marinadu pa sve zajedno stavite u hladnjak preko noći.
- Marinirani tofu ispecite na tavi – pecite ga sa svih strana oko tri minute dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Odložite ga sa strane dok ne pripremite druge sastojke za ovu azijsku salatu.
- Luk narežite na tanke trake, kao i mrkvu i tikvice. Sve zajedno ispirajte na tavi minutu-dvije. Prelijte povrće preostalom marinadom od tofua.
- Rezance skuhajte prema uputama na pakiranju, ocijedite i stavite na tanjur zajedno s povrćem i pečenim tofuom. Servirajte sa svježim listićima korijandera i s još malo iscijeđenog soka limete. Dobar tek!
Zdjela s rižom, tofuom i povrćem
Marinirani i pečeni tofu možete iskoristiti i za pripremu ukusne zdjele sastavljene od nekoliko kuhanih i svježih komponenti.
Točnije poslužite ga uz kuhanu bijelu rižu, naribani ljubičasti kupus, kriške avokada i svježe listiće korijandera. I ovom jelu dodajte nešto iscijeđenog soka limete, a po želji servirajte uz slatki čili umak. Dobar tek!
"Odrezak" koji se može jesti i na post: Recept za jelo u kojem nećete ni primijetiti da nema mesa