Ne jedete hranu životinjskog porijekla? Tofu je sjajna zamjena. Ovaj proizvod na bazi soje obiluje bjelančevinama biljnog porijekla, a može se iskoristiti na različite načine. Od njega možete napraviti i zamjenu za "odreske".
Da biste od čvrstog tofua napravili uvjerljivu zamjenu za pečeno meso važno ga je odgovarajuće začiniti, odnosno marinirati. Dimljeni okus mesa podarit će vam kombinacija začina poput koncentrata rajčice, umaka od soje, češnjaka u prahu i tekućeg dima.
Tvrdi tofu narežite na kriške debljine oko jednog centimetra. U zdjeli pomiješajte marinadu i uronite tofu u nju na nekoliko sati, a potom ga kratko prepecite i poslužite s prilogom po želji.
Odresci od tofua - sastojci:
- 300 g čvrstog tofua
- 2 žlice biljnog ulja
- 2 žlice umaka od soje
- 1 žlica javorovog sirupa ili agavea
- 1 čajna žličica koncentrata rajčice
- ½ čajne žličice češnjaka u prahu
- 1/4 čajne žličice tekućeg dima
- crni papar po želji
Odresci od tofua - priprema:
- Istisnite što je moguće više vode iz tofua. Možete se poslužiti presom za tofu ili tofu staviti u čistu kuhinjsku krpu, te preko njega položiti neku tešku knjigu / tavu od lijevanog željeza ili neki sličan predmet. Držite tofu "pod teretom" oko pola sata pa ga dobro ocijedite.
- Izrežite tofu na kriške debljine oko dva centimetra. Plitko ga zarežite po površini kako bi upio što je moguće više marinade.
- U zdjeli pomiješajte umak od soje, ulje, tekući dim, koncentrat rajčice, javorov sirup, češnjak u prahu i crni papar. Uronite tofu u marinadu i pustite da se marinira barem jedan sat.
- Na tavi zagrijte malo ulja pa na njemu prepržite tofu – pecite ga nekoliko minuta sa svake strane dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Poslužite tofu s prilogom po želji. Dobar tek!
U nastavku teksta pronađite još tri različitih jela za svaki dan i posebne prilike, a koje možete pripremiti s tofuom.
Namaz of tofua (Foto: Shutterstock)
Sirni namaz od tofua
Brzi namaz po uzoru na onaj sirni možete napraviti s indijskim oraščićima, a ako želite jelo koje obiluje bjelančevinama, upotrijebite tofu. Donosimo vam recept za vegansku verziju sirnog namaza koja se radi upravo od čvrstog tofua. Ako želite namaz s vlascem, dodajte i to začinsko bilje u mješavinu. Ljubitelj ste ljute hrane? U namaz dodajte malo kajenskog papra ili čilija.
Fritata od tofua
Fritata je popularno talijansko jelo sastavljeno od izmućkanih jaja koja se zajedno s mesom, sirom i povrćem termički obrađuju u pećnici, a najčešće se poslužuje za doručak. Jelo slično fritati možete napraviti čak i ako ne jedete hranu životinjskog porijekla. Umjesto jaja upotrijebite kombinaciju svilenog tofua i biljne zamjene za mlijeko te nešto kukuruznog škroba.
Čokoladna pita može se napraviti i sa svilenim tofuom (Foto: Shutterstock)
Čokoladna pita od tofua
Svileni tofu je dobar izvor bjelančevina biljnog porijekla. Ima puno mekšu teksturu od običnog tofua pa se baš zato često koristi za pripremu raznih umaka i krema. Nezaobilazan je dio i pripreme različitih slastica poput ove čokoladne pite.
Sastojak s kojim možete napraviti rastezljivu zamjenu za sir – od bilo čega +1